Pokušaj državnog udara: Puca se u Caracasu, Putin sazvao Vijeće sigurnosti UN

Agencije
Pokušaj državnog udara: Puca se u Caracasu, Putin sazvao Vijeće sigurnosti UN

Na ulicama Caracasa čuje se pucnjava nakon pokušaja državnog udara u Venecueli. Jorge Rodriguez, visoki zvaničnik ureda venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, ranije je saopćio kako manja grupa "državnih izdajnika" s opozicijom pokušava izvesti vojni udar u toj zemlji. 

Lokalni izvori javljaju da je na ulice Caracasa izašlo više vojnih vozila i da su neke ceste blokirane. 

Jutros je lider opozicije i samoproglašeni predsjednik Venecuele Juan Guaido objavio video poruku u kojoj je pozvao vojsku na ustanak protiv Madurove vlasti. 

Video poruka je snimljena u zračnoj bazi u Caracasu, a oko Guaida su bili pripadnici venecuelanske vojske i privedeni aktivist Leopoldo Lopez. Dan uoči najavljenih masovnih antivladinih protesta, Guaido je kazao kako je došao presudni čas da se vojska uključi u izgradnju demokracije u Venecueli. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sazvao je Vijeće sigurnosti zbog situacije u Venecueli. Kako je iz Kremlja saopćeno, Putin je na sastanku govorio o situaciji u Venecueli, sastanku s liderom Sjeverne Koreje Kimom Jong-unom i kontaktima s Kinom. 

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton danas je zatražio od venecualenske vojske da podrži opozicionog čelnika Juana Guaida i njegove napore da svrgne predsjednika države Nicolasa Madura.

"FANB mora štititi ustav i venecuelanski narod. On mora stati uz Nacionalnu skupštinu i legitimne institucije protiv uzurpiranja demokratije. Sjedinjene Države stoje uz narod Venecuele", objavio je Bolton u tweetu, nazivajući oružane snage po zvaničnom akronimu FANB.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala. 

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države. 

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije