Vidović: BiH bi iz krize izvele izmjene Zakona o Centralnoj banci

Anadolija
Vidović: BiH bi iz krize izvele izmjene Zakona o Centralnoj banci
Foto: Anadolija / Zora Vidović

Izmjene Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine bi kompletnu BiH izvele iz krize i omogućile da se ova kriza prevaziđe što lakše i efikasnije, izjavila je danas Zora Vidović, ministar finasija RS nakon sjednice entitetskog štaba za vanredne situacije.

Naglasila je da ne postoji zemlja zahvaćena koronavirusom u kojoj ne reaguje Centralna banka, osim BiH.

"Ovog momenta Centralna banka ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona KM iznad štampanih KM-ova, a to znači da svaka centralna banka treba da ima onoliko rezervi koliko je odštampala sredstava. Mi imamo 850 miliona više. Umjesto da Centralna banka sada kupi obveznice od dva entiteta pa da ta sredstva upumpa u privredni i socijalni život RS i FBiH, to se ne dešava. Bilo bi sasvim normalno da bar 80 odsto sredstava budu upumpana u sistem RS i FBiH", kazala je Vidović.

Istakla je da druga "poluga koja ne radi" je smanjenje obavezne rezerve sa deset na pet posto.

"U ovakvoj situaciji gdje smo zakovani sa svih strana, moram reći da nema drugog načina nego da se zadužujemo. Nažalost, nemamo se mi gdje ni zaduživati", rekla je Vidović i dodala da postoje naznake Svjetske banke i MMF-a da će određena sredstva biti dostupna BiH.

Prema njenim riječima, opterećujuće za entitetske budžete je i to da su svi troškovi na budžetima entiteta, od zdravstva, školstva, socijale, plata i penzija.

"Entiteti se pune u skadu sa prikupljenim prihodima, međutim budžet BiH se puni po planu, bez obzira koliko se sredstava skupilo", kaže Vidović i naglašava da bi u ovakvim situacijama bilo normalno da se to promjeni i da svi budžeti budu zavisni od toga kako se prikupljaju sredstva.

Vidović je izjavila da je budžet ovog entiteta stabilan, a da je prihod od direktnih poreza u martu ove godine za 50 miliona KM manji ili 20 posto od prihoda u istom mjesecu prošle godine.

"Direktni porezi rapidno opadaju i to smo i očekivali", rekla je Vidović navodeći da su prioriteti Vlade RS čuvanje stabilnosti budžeta i pomoć privredi.

Istakla je da planirano da u martovskoj plati iz budžeta budu izmireni porezi i doprinosi od 16,5 miliona KM za sve one koji su imali zabranu rada.

"U aprilu oni i dalje imaju zabranu rada, znači da ćemo u aprilu morati da im obezbjedimo ne samo poreze i doprinose nego i plate za radnike. Naša je ambicija da obezbjedimo minimalnu platu sa porezima i doprinosima, a naravno svaki poslodavac ako ima mogućnosti da još radnicima isplati veći dio za platu", rekla je ona.

Dodala je da se u aprilu očekuju problemi u industriji, jer oni koji rade za izvoz neće moći da izvoze, a oni koji uvoze sirovine vjerovatno će imati istih problema.

Odgovarajući na pitanja novinara istakla je da je za budžetske korisnike i troškove za budžet potrebno oko 200 miliona mjesečno, a da je za plate u oblastima u kojima je zabranjen rad potrebno 40 miliona KM za bruto plate i 16,5 miliona za poreze i doprinose.

"Tek na kraju aprila moći ćemo da znamo šta se dešava u industriji, naravno industriji moramo pomoći to nam je najvažnije", rekla je ona i dodala da "ako privreda stane i ekonomski sistem se zablokira, ništa nama više pomoći ne može. Pogotovo ovako malom tržištu u čitavoj BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije