Verbalni sukob Čengića i Čampare: Ko je pročitao, a ko nije pročitao Poslovnik

Radiosarajevo.ba
Verbalni sukob Čengića i Čampare: Ko je pročitao, a ko nije pročitao Poslovnik
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Irfan Čengić i Aljoša Čampara

Kada se može sazvati sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je razlog verbalnog sukoba između potpredsjedavajućeg Doma Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije i zastupnika Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Federalnog Parlamenta Irfana Čengića.

Prije nekoliko dana, Čengić je komentarisao poziv predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića lideru Hrvatske demokratske zajednice Draganu Čoviću da učini konkretne korake i odblokira formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Čengić je tom prilikom poručio:

"Ukoliko ima hrabrosti, pozivam Aljošu Čamparu da napravi konkretne korake i zakaže sjednicu Doma naroda, i da započne proces izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije, za šta je rok mjesecima istekao", naveo je Čengić.

Tvrdi da postoji odluka Predsjedništva Socijaldemokratske partije da će pomoći u izboru predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta.

"Sada mogu i bez nas, ali to znači da Dodiku isporučuju dodatne poluge vlasti i u Federaciji, izbor je na njima. Skupite hrabrosti, zakažite sjednicu, samo na taj način zajedno možemo pokazati da li Hrvatska demokratska zajednica blokira Federaciju Bosne i Hercegovine, u suprotnom vi zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom blokirate Federaciju Bosne i Hercegovine", naveo je Čengić.

Čampara je danas odgovorio Čengiću na navedene konstatacije poručivši mu da "nije pročitao Poslovnik o radu Doma naroda jer da jeste ne bi pozivao njega da zakaže sjednicu", piše FENA.

"Da je barem pročitao samo dio Poslovnika o radu Doma naroda, odnosno članove 87. i 88., bilo bi mu jasno da potpredsjedavajući ne zakazuje sjednicu Doma naroda, osim u jednom slučaju, a to je kada dvije trećine delegata jednog od klubova pismenim putem zatraže zakazivanje sjednice. Tada je Predsjedavajući dužan sazvati sjednicu Doma naroda u roku od 14 dana, a ukoliko to u predviđenom roku predsjedavajući Doma naroda ne ne uradi, tek je onda jedan od potpredsjedavajućih Doma naroda dužan, u roku od sedam dana, sazvati istu. Jednostavno pravilo, samo ga treba pročitati. Zbog toga vam gospodine Čengiću želim dati jedan dobronamjeran savjet. Prestanite biti stranački megafon, prestanite se verati po prozorima i lijepiti poruke uvredljivog sadržaja, napustite konačno jeftine populističe trikove i počnite čitati i učiti. Nota bene, knjigu, (pardon, Poslovnik Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine) u ruke", naglasio je Čampara.

Malo kasnije, Čengić je reagovao na odgovor Čampare.

"Aljoša, ustav, zakon i poslovnik u ruke jer istekli su svi rokovi za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Prošlo je 13 mjeseci od izbora, Federacija je u historijskoj krizi", napisao je zastupnik Socijaldemokratske partije na svom Facebook profilu dodavši:

"Sada kada smo ustanovili (krenula ih priznanja ovih dana) da po poslovniku Stranka demokratske akcije i Čampara imaju mogućnost sazvati sjednicu Doma naroda jer Stranka demokratske akcije i bošnjački partner imaju dvije trećine u klubu Bošnjaka u Domu naroda ( i podršku Socijaldemokratske partije da se odblokira uspostava vlasti) pravo je pitanje zašto ne pokrenu sazivanje sjednice i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i pokažu da li samo Hrvatska demokratska zajednica blokira uspostavu vlasti, ili su i oni saučesnici?"

Prema njegovim riječima, Čamparine poruke ne uzima za ozbiljno jer je to "ministar (op. a. ministar unutrašnjih poslova Federacije) kojem su oboreni svi izvještaji o radu, i koji ima najnižu ocjenu od svih ministarstava u Vladi, u čijem izvještaju stoji da u 21. stoljeću nije sposoban uvesti internet u policijsku akademiju, koji je dozvolio da se u specijalnu jedinicu Federalne uprave policije biraju momci po nacionalnosti a ne po rezultatima testova".

Smatra da Čampari nije interes da se formira novi saziv Vlade jer, kako je naveo, niti po jednom kriteriju ne može biti ponovo ministar.

Pozvao ga je da posluša Bakira Izetbegovića.

"Ali barem 13 mjeseci nakon izbora poslušajte poruku vašeg Predsjednika Izetbegovića, učinite konkretan korak obratite se Klubu Bošnjaka u Domu naroda i pokrenite postupak sazivanja sjendice i izbora Predsjednika i potpredsjednika Federacije u skladu sa poslovnikom", napisao je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije