Veliki uspjeh bh. medicine: Prof. dr. Zlatan Zvizdić dobitnik velikog evropskog priznanja

3
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh bh. medicine: Prof. dr. Zlatan Zvizdić dobitnik velikog evropskog priznanja
Foto: Privatna arhiva / Dr. Zlatan Zvizdić

U dvorcu Ljubljanski grad u četvrtak, 9. marta 2023, svečano je proglašeno devet pobjednika konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research. Među njima je i predstavnik Bosne i Hercegovine Zlatan Zvizdić.

Njegov naučnoistraživački rad je bio najbolji na području pedijatrije. Konkurs već devetu godinu zaredom nagrađuje vrhunska naučna dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Prof. Dr. Zlatan Zvizdić je prvi autor članka Infantile hypertrophic pyloric stenosis in Bosnia and Herzegovina: A retrospective cohort study from the largest tertiary care facility. Objavljen je u časopisu Asian Journal of Surgery.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Ostali pobjednici konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research su:

  • Farmacija: prof. dr. Aneta Perić, Srbija
  • Gastroenterologija: Julian Peter Schwärzler, Austrija
  • Ginekologija: Vid Janša, Slovenija
  • Intenzivna medicina i anesteziologija: Christian Reiterer, Austrija
  • Neurologija: Ivo Božović, Srbija
  • Oftalmologija: dr. Martina Tomić, Hrvatska
  • Pedijatrija: prof. dr. Zlatan Zvizdić, Bosna i Hercegovina
  • Pulmologija i alergologija: Christian Lang, Austrija
  • Reumatologija: izv. prof. doc. dr. Peter Mandl, Austrija
Dr. Zlatan Zvizdić
Foto: Privatna arhiva : Dr. Zlatan Zvizdić

"Za članove međunarodne stručne komisije velika je privilegija biti dijelom izuzetno zanimljivog procesa u kojem upoznajemo raznolikost i dubinu istraživačkog rada vrhunskih ljekara i farmaceuta u našem regionu.

Njihova istraživanja su visokokvalitetna, inspirativna i izvor za poboljšanje zdravstvene zaštite. Svi oni zaslužuju najviše pohvale i iskrene čestitke, naročito za trud i odricanja koja njihov klinički i istraživački rad često zahtijeva", izjavio je o objavljenim istraživanjima Predsjednik međunarodne stručne komisije prof. dr. Borut Štrukelj.

Za nagrade 9. International Medis Awards mogli su se prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1,500. Ove godine na konkurs je pristiglo 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Sve visoke kriterije za mjesto kandidata za International Medis Awards zadovoljilo je 185 prijava. Međunarodna stručna komisija ocijenila je prijave i odabrala 18 finalista, a među njima devet pobjednika.

Ukratko o konkursu 9. International Medis Awards for Medical Research

International Medis Awards for Medical Research obuhvata nagrade za vrhunska istraživačka dostignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe na devet medicinskih područja.

Nagrade znače priznanje prodornim ljekarima i farmaceutima koji se pored redovnog posla bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni efikasnog savladavanja bolesti.

Prijavljene naučnoistraživačke radove ocjenjuje nezavisna međunarodna stručna komisija koja nominira finaliste i zatim pobjednike za pojedino područje. U mandatnom periodu 2021–2024. komisiju vodi prof. dr. Borut Štrukelj, s Katedre za farmaceutsku biologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Pobjednici na proslavi dobijaju unikatnu skulpturu Budućnost (The Future), umjetničko djelo uvaženog slovenačkog kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobijaju i novčane nagrade.

Konkurs je 2014. godine osnovalo slovenačko farmaceutsko preduzeće Medis, koje je i danas glavni sponzor konkursa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije