! / "Veliki dan za državu: NATO članice jasno rekle da je BiH aspirant za članstvo"

15. 06. 2021. u 11:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1298

"Veliki je danas dan za Bosnu i Hercegovinu! NATO članice su u Briselu na svom samitu jasno rekle da je BiH aspirant za članstvo u NATO ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu."

Poručio je ovo Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, komentirajući to što su jučer lideri 30 zemalja članica NATO saveza usvojili deklaraciju koja u jednom dijelu poziva političke lidere u BiH da konstruktivno sarađuju u smislu euroatlantskih integracija za dobrobit svih u državi uz provođenje “prijeko potrebnih reformi”.

"Na korak smo do historijskog trenutka, do velikog iskoraka prema NATO-u", smatra Mehmedović, ocijenivši kako je današnje pominjanje Dejtonskog sporazuma u Briselu samo dokaz podrške našoj stabilnosti.

"Pokušaj Hrvatske da se umiješa u stavove najveće svjetske alijanse nije prošao. Konstitutivnost naroda u BiH danas je NATO zaobišao", dodao je.

Stava je Mehmedovići da su "europske vrijednosti više od onog što Hrvatska misli, i za što se zalaže!".

"To su više i univerzalne vrijednosti demokratskih država koje su okupljene oko NATO-a. Njihove vrijednosti su jednaka prava za sve!", zaključio je Mehmedović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)