Velika prevara u BiH: Zadrugar oštetio budžet za više od pola miliona maraka

Anadolija
Velika prevara u BiH: Zadrugar oštetio budžet za više od pola miliona maraka
Foto: Wikipedia / Pale

Poreska uprava RS podnijela je Javnom tužilaštvu tog bh. entiteta izvještaj protiv odgovornog lica u Opštoj zadruzi sa potpunom odgovornošću "Melisa" iz Pala zbog osnova sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetilo budžet RS za 532.187 KM. 

"Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u Sektoru za kontrolu istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS su tom tužilaštvu podnijeli izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Utaja poreza i doprinosa u sticaju sa krivičnim djelom Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju protiv tog lica zbog toga što je u periodu od 1. mart 2017. do 28. februar 2018. godine naložilo da se izvrše neto isplate u ukupnom iznosu od 962.577 KM za više lica po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima", saopćeno je iz Poreske uprave RS.

Navodi se da je provjerama je utvrđeno da se radi o licima koja imaju stalni radni odnos, a na navedene neto isplate se ne vrši tačan obračun poreza i doprinosa na lična primanja u cilju izbjegavanja tačnog obračuna i plaćanja propisanih poreskih obaveza.

"U poslovnim knjigama i evidencijama prikazan je daleko manji obračun poreskih obaveza i na taj način izbjegnuto je obračunavanje i plaćanje propisanih poreskih obaveza za navedeni period u ukupnom iznosu od 532.187 KM", navodi se u saopštenju.

Iz Poreske uprave RS navode da će inspektori i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije