Tužilaštvo BiH / Pekar iz Kreševa optužen da je oštetio budžet BiH za 15.000 KM

19. 04. 2018. u 11:24:00 Fena

Shares: 0

Tužilac u Odjelu III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Josipa Jurića, rođenog 1956. godine u Kiseljaku, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je kao vlasnik SZR „PEKARA-JURIĆ“ Kreševo i porezni obveznik, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dodatu vrijednost, u periodu mjeseca novembra 2014. godine unio neistinite podatke u poreznu prijavu od dvije pravne osobe i nezakonito izvršio neosnovan odbitak ulaznog PDV-a po fakturama po kojima stvarni promet dobara i usluga s tim pravnim osobama nije izvršen, odnosno, prikazao je fiktivni promet u iznosu od 15.058 KM, za koji iznos je oštetio budžet BiH.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA