Velika akcija SIPA-e: Uhapšene četiri osobe, među njima i policajac

2
Radiosarajevo.ba
Velika akcija SIPA-e: Uhapšene četiri osobe, među njima i policajac
Foto: Arhiv / SIPA / Ilustracija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta i Mostara izvršili su pretres stambenih objekata i pokretnih stvari na sedam lokacija i tom prilikom uhapsili četiri osobe.

"Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim krivično djelo pripremanje krivičnog djela, u vezi sa ubistvom, propisana Krivičnim zakonom FBiH, te krivično djelo galsifikovanje isprave, propisano Krivičnim zakonikom RS", saopšteno je iz SIPA.

Među uhapšenima je, kako se navodi, i policajac osumnjičen za kopruptivno djelovanje i iskorištavanje policijskih kapaciteta za pomaganje osumnjičenima u izvršenju krivičnih djela.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Nastavak akcije 'Regina': Uhapšene još četiri osobe

Nastavak akcije 'Regina': Uhapšene još četiri osobe

Kako se dodaje, uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

"Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, računari i određena dokumentacija, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku", naveli su iz SIPA.

U saopštenju se navodi da je operativna akcija je realizovana po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa OBA BiH, MUP-om RS, Policijom Brčko distrikta i MUP-om HNK.

"Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije", zaključujes se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije