! / Iz Sarajeva kreće međunarodni autobuski saobraćaj: Prvi putnici idu za Novi Pazar

01. 06. 2020. u 12:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 83

Prva međunarodna autobuska linija iz Sarajeva nakon dva i po mjeseca bit će uspostavljena večeras i to za Novi Pazar u Srbiji, javlja Anadolija.

Autobuska stanica u Sarajevu je, kako se doznaje, spremna za ponovnu uspostavu polazaka na ovim linijama koje će iz Sarajeva za Novi Pazar krenuti večeras u 21 sat te sutra, u utorak, u 15 sati.

Uspostava linijskog autobuskog saobraćaja unutar Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine polako se vraća u normalu.

Počelo je ranije i saobraćanje autobuskih linija za Mostar, Fojnicu, Goražde, Banju Luku, Zenicu, Prijedor, ali i Bihać.

Shodno mjerama Federalnog kriznog štaba u autobusu s 50 mjesta može se voziti najviše 25 putnika, a u onom od 57 mjesta, njih 28.

Najviše putnika ima na linijama za Bihać i Banju Luku, ali i područje Tuzlanskog kantona prvenstveno Tuzlu, Gradačac, kao i Hercegovinu, posebno Mostar.

Za sada su interesovanja putnika znatno manja, odnosno, kako navode s Autobuske stanice Sarajevo, to nije ni izbliza u odnosu kako je bilo stanje prije pandemije koronavirusa koja je u protekla dva mjeseca znatno paralizirala i život u Bosni i Hercegovini.

Autobuska stanica Sarajevo poduzela je maksimalne mjere osiguranja tokom boravka u objektu kako osoblja tako i putnika. Tako se na šalter Autobuske stanice Sarajevo radi kupovine karte može uz korištenje zaštitne maske, a na ulazu su postavljena dezinfekciona sredstva čije je korištenje također, obavezno.

Također, korištenje maski sve vrijeme nužno je tokom putovanja autobusom. U zavisnosti od dužine putovanja prevoznici će regulisati način korištenja pauza s obzirom da je zbog nošenja maski dodatno otežano disanje.

Shodno ublažavanju mjera u FBiH od 15. maja dozvoljena je uspostava javnog, ali i linijskog prevoza što je omogućilo ponovno pokretanje autobusa na domaćim linijama unutar BiH.

NEMA KOMENTARA