Važna obavijest za korisnike naknada s biroa o zastoju u isplatama

Radiosarajevo.ba
Važna obavijest za korisnike naknada s biroa o zastoju u isplatama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Služba za zapošljavanje KS / Arhiv

Iz Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo stiglo je saopćenje o isplata naknada nezaposlenim i određenim kašnjenjima.

"Posljednja isplata novčane naknade nezaposlenim osobama koje se vode na evidenciji Službe je bila sa 12. junom. Nakon ovog datuma zahtjevi su obradjivani, ali isplata nije bilo.

U međuvremenu je došlo do promjene u upravljačkoj strukturi Službe i ta promjena se desila 23. juna. Ova promjena podrazumijeva izmjenu odgovorne osobe u sudskom registru i taj postupak se vodi na nadležnom sudu. Nakom izmjena koje nadležni sud treba da provede u sudskom registru i dobivanja rješenja izvršiće se i promjene u registrima deponovanih potpisa u bankama.
Kao što se može vidjeti od 23. juna prisutni su objektivni razlozi u ograničenju isplate novčanih naknada", saopćeno je iz Službe.

Očekuju da će nadležni sud izvršiti izmjene u sudskom registru tokom ove sedmice, te ističu da će Služba odmah nakon toga početi s isplatama svih dospjelih novčanih naknada.

"Još jednom želimo da ponovimo da su trenutno objektivni razlozi uslovili dinamiku isplate novčanih naknada i stoga želimo da uputimo izvinjenje svim korisnicima usluga Službe za zapošljavanje i da zamolimo za razumijevanje za trenutnu situaciju jer promjena odgovorne osobe u sudskom registru je zakonski definisana i bez te promjene nemoguće je vršiti bilo kakva plaćanja", napomenuli su iz Službe.

U saopćenju, kojeg potpisuje v.d. direktorice Edina Ljubuškić, navedeno je da će biti isplaćeno i više od 800.000 KM obaveza po programima, koje su zatečene prilikom promjene direktora.

Osvrnuli su se i na broj zaposlenih, navodeći da se trend registracije nezaposlenih smanjuje.

"Na dan 18. mart, u evidencijama Službe bilo je 58.029 nezaposlenih. Dana 18. maja registrovan je najveći broj nezaposlenih osoba na evidencijama Službe i isti je iznosio 64.230. Dana 26. juna registrovano je 62.974 nezaposlenih osoba. Za period od 18. maja do 26. juna registrovano je smanjenje broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo za 1.256 osobe", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije