Važan korak EU: Do kraja ovog desetljeća vizija obrambenog razvoja

0
Radiosarajevo.ba
Važan korak EU: Do kraja ovog desetljeća vizija obrambenog razvoja
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su danas Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Europske unije, dokument u kojemu se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u BiH.

Strateški kompas je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu Europske unije sigurnosti i obrani tijekom sljedećih pet do deset godina.

U dijelu dokumenta u kojem se govori o strateškom okruženju, kaže se da je Europska unija okružena nestabilnošću i sukobima te suočena s ratom na svojim granicama, s opasnom mješavinom oružane agresije, ilegalne aneksije, krhkim državama, revizionističkim silama i autoritarnim režimima.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U pogledu Zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zajamčena i zbog sve većeg stranog upletanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

"U tom pogledu, od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu", stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

Kako se doznaje, unatoč inzistiranju Hrvatske, spominjanje konstitutivnih naroda nije išlo bez otpora pa su bili potrebni lobiranje i diplomatski napori premijera Andreja Plenkovića i vlade da bi se došlo do takve formulacije.

Nakon usvajanja na razini Vijeća, dokument će krajem ovoga tjedna podržati i čelnici država članica na svom summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu. Na Plenkovićevu inicijativu, na summitu će se razgovarati i o Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije