Borell pisao Dodiku: 'Potkopavate izglede za ulazak BiH u EU, nećemo imati izbora...'

8
Radiosarajevo.ba
Borell pisao Dodiku: 'Potkopavate izglede za ulazak BiH u EU, nećemo imati izbora...'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Borell odgovorio na pismo Dodiku

Josep Borell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnos, odgovorio je na pismo članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku. Također, Borell u srijedu dolazi u posjetu našoj zemlji.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.

Hvala vam na vašem pismu od 18. februara, koje slijedi nakon našeg telefonskog poziva od 10. februara, i
ponovno potvrđuje čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine njenoj EU perspektivi. Dopustite mi da vas uvjerim:

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

glavni cilj EU ostaje osigurati nepovratan napredak zemlje u EU članstvo.

Nažalost, radnje koje je nedavno poduzeo entitet Republika Srpska suprotne su Ustavu Bosne i Hercegovine i dovode u opasnost Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverena država, s budućnošću unutar EU.

Na Vijeću za vanjske poslove 21. februara svi ministri vanjskih poslova EU izrazili su snažnu zabrinutost o situaciji u Bosni i Hercegovini. Rukovodstvo Republike Srpske dovelo je do blokiranja funkcioniranja državnih institucija na nekoliko mjeseci i polako, ali sigurno, vraćanje unazad 26 godina reformi od Daytonskog mirovnog sporazuma, uz nedavno usvajanje dijelova zakonodavstva kojim se uspostavljaju paralelne institucije kao što su u području lijekova i pravosuđa.

Pokušaji da se ovi koraci legitimiziraju kao povratak "izvornom Daytonu", tvrdeći da su oni u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine kako je dogovoreno prije 26 godina, ne izdrže na udaru. Ustav izričito propisuje da raspodjela odgovornosti između nivoa vlada se može razvijati tijekom vremena i vrlo je jasno kako država može preuzeti nadležnosti, uključujući ugovore o prijenosu koje su potpisali subjekti.

Ustavni sud BiH i To je potvrdila i država Bosna i Hercegovina - jedini je organ nadležan za tumačenje Ustava i to područje preneseno na državni nivo postaje nadležnost države. Ustav ne predviđa postupak vraćanja prenesenih nadležnosti na subjekte.

Jednostrani koraci za poništavanje ishoda sporazuma o prijenosu su nezakoniti i osporavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Osim očitog nedostatka pravne osnove, važne su i radnje koje je pokrenula Republika Srpska, a imaju posljedice za državu i njene građane. Uspostavljanje posebne agencije Republike Srpske za lijekove i medicinske proizvode potkopao bi jedinstveni ekonomski prostor, stvorio pravni neizvjesnost i imao neizbježan negativan utjecaj na pacijente i poduzeća.

Agencija za za lijekove i medicinske proizvode Bosne i Hercegovine osnovana 2009. godine kao dio procesa približavanja pravne stečevine u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, kao relevantno zakonodavstvo EU zahtijeva za uspostavu nacionalnog nadležnog tijela odgovornog za odobrenje tržišta kako bi se osigurao funkcionalan, koordiniran i jedinstven sistem regulacije Ref. Ares(2022)1569724 - 3.3.2022 lijekova i medicinskih proizvoda, te nadziralo jedinstveno tržište za te proizvode i osiguralo njihova dostupnost na cijelom teritoriju zemlje.

Povlačenje predstavnika Republike Srpske iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) bilo bi nespojivo s EU itegracijama Bosne i Hercegovine. To bi ugrozilo funkcioniranje i ulogu VSTV-a BiH, čime bi se ugrozilo vladavinu prava i temeljna prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Povlačenjem iz VSTV-a BiH, sudovi i tužiteljstva u Republici Srpskoj također bi izgubili pristup informatičkoj infrastrukturi, uključujući zajednički elektronički sistem upravljanja predmetima i imao bi za posljedicu da se vratimo na ručno vođene postupke. To bi ozbiljno utjecalo na učinkovitost pravosudnog sistema, generirajući kašnjenja i uskraćivanje pravde na štetu građana i poduzeća.

Ovakvi potezi značajno potkopavaju izglede za ulazak Bosne i Hercegovine u EU.

Uz vladavinu prava kao kamen temeljac proširenja EU, uspostava VSTV-a BiH bila je među uvjeti koje je Europska komisija postavila 2003. za početak pregovora o stabilizaciji i Sporazuma o pridruživanju, koji je pravni temelj procesa pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

VSTV BiH ima ključnu funkciju garantiranju nezavisnosti, integriteta i odgovornosti pravosuđa u cijeloj zemlji, objedinjavanjem postupaka za imenovanje i odgovornost pripadnicima pravosuđa, čime se jamči jednakost građana pred zakonom u cjelini teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto u Mišljenju Europske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u EU primjene, zemlja treba unaprijediti funkcioniranje pravosuđa usvajanjem novog zakona o VSTV i novi zakon o sudovima BiH u skladu s europskim standardima.

EU je bila raspravljajući o tim pitanjima godinama sa svojim predstavnicima u kontekstu strukturiranog dijaloga o oravdi.

Međutim, nismo vidjeli političku predanost da se te reforme pokreću naprijed, ne čak i za usvajanje hitnih izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. Ovdje treba biti fokus.

Uzimajući sve ovo u obzir, pozivamo vas i čelnike Republike Srpske da stanete sa bilo kakvim zakonodavnim i političkim inicijativama za povratak na takozvani 'izvorni Dayton', te poštivanje BiH Ustav i državne nadležnosti. EU ne osporava načelo konstitutivnog naroda niti strukturu Daytona, međutim kao države članice EU,institucionalne strukture BiH i strukture odlučivanja moraju se postupno prilagođavati kako bi uzele u obzir zahtjevima EU i biti u mogućnosti u potpunosti sudjelovati u donošenju odluka EU.

Razumijem zabrinutost izraženu u Vašem pismu u vezi s brojnim pitanjima vezanim za funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Kao što sam više puta rekao, čvrsto vjerujem da se politička kriza može prevladati nastavkom političkog dijaloga. Neriješena pitanja koja pokreću vaše zabrinutosti treba raspravljati unutar državnih institucija i uz puno poštovanje ustavnih i pravnih okviro i procedura, a ne rješavaju se jednostranim koracima, koja izazivaju ozbiljnu zabrinutost za poštivanje zakona.

Nakon što se dužnosnici iz Republike Srpske vrate u državne institucije i osiguraju da u potpunosti funkcioniraju, EU je spremna olakšati smislen i intenzivan dijalog. Trebalo bi do takvog dijaloga ne dolazi, međutim, radnje u pravcu demontaže državnih institucija nastavljaju se konkretno provoditi. Onda EU neće imati drugog izbora nego početi razmišljati o korištenju svih ostalih instrumenata u svojoj "kutiji s alatima".

U trenutku kada Rusija krši međunarodno pravo i mir u Europi vojnom agresijom bez presedana protiv svog mirnog susjeda, moramo osigurati stabilnost i jedinstvo u ostatku Europe. Napad Rusije na Ukrajinu ima posljedice na sigurnost i stabilnost cijele Europe. Moramo zajedno stati u obranu teritorijalnog integriteta Ukrajine i suverenitet", zaključio je Borell u svom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije