Vasković: Ako Njemačka uvede sankcije, Dodik će moći voditi politiku u svom selu

Radiosarajevo.ba
Vasković: Ako Njemačka uvede sankcije, Dodik će moći voditi politiku u svom selu
Arhiv / Slobodan Vasković

Mediji u Bosni i Hercegovini i regionu ponovo su aktuelizirali priču o mogućim njemačkim sankcijama Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj.

Priča je ponovo pokrenuta nakon što je, kako je objavila ATV televizija, Njemačka zaustavila pomoć farmerima u tom bh. entitetu, a što su potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede RS-a.

Piše: Faruk Vele

Pomoć je bila obećana za saniranje štete zbog početka primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Čak su eksperti iz RS-a dva puta išli u Njemačku, ali je sve ostalo na tome...

Ova informacija je stavljena u kontekst ranijih saznanja njemačkog Frankfurter Allgemeine zajtung (FAZ) da se u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke uveliko razmišlja o tome da se šefu RS i njegovim saradnicima zabrani ulazak u tu zemlju i zamrznu bankovni računi, i to zbog veličanja osuđenika Ratka Mladića.

Njemački FAZ u tekstu o haškim presudama pisao je da je zastrašujuće što nisu kažnjeni zločini nad Srbima, ali dodaje da to nikako nije razlog da Dodik za Ratka Mladića, koji je osuđen zbog zločina nad muslimanima, govori da je „patriota“ koji je srpski narod sačuvao od uništenja, te da je „za njega odavno rezervisano mjesto heroja, što se kroz sudske presude ne može promijeniti“.

Podsjetimo, također, još u januaru prošle godine predsjedavajući Odbora za ljudska prava njemačkog Bundestaga Michael Brand tražio je da Njemačka, nakon SAD-a, uvede sankcije protiv Dodika. On od njemačkog ministra vanjskih poslova zahtijevao brzu i jasnu reakciju".

"Sada je neophodna djelotvorna reakcija protiv onih koji podstiču rat na Balkanu. Diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju više samo ćutke posmatrati šta se dešava, jer vrijeme ističe. Dodikova najava, koja ide u pravcu jednostranog pomjeranja granica u Evropi je opasna igra sa vatrom. Kada fitilj počne da gori, biće prekasno", rekao je tada Michael Brand.

Umjerene snage u Bosni i Hercegovini, nakon poteza Sjedinjenih Američkih Država, čekaju na signal i podršku iz Evropske unije i Njemačke, pisao je tada Deutsche Welle.

Iako niko ne negira da bi se ovo, u konačnici, moglo desiti, izvori u Njemačkoj, kao i analitičari su krajnje oprezni.

Tako u Deutsche Welleu danas nemaju novih informacija o ovoj temi. Kolege iz balkanskih redakcija sugeriraju nam da posljednjih dana njemački mediji ne pišu o sankcijama protiv Dodika.

Slično nam kaže i Michael Martens, novinar FAZ-a, dobar poznavatelj prilika na Balkanu i autor gore spomenutog teksta. Ističe da nema najnovije informacije o mogućem sankcioniranju Dodka i njegovog okruženja.

On za Radiosarajevo.ba podsjeća da zadnjih dana u kontekstu priče o sankcijama pominje upravo njegov stari tekst koji je napisao nakon presude Mladiću prošle godine.

 Michael Martens - undefinedArhiv:  Michael Martens

„U Berlinu sam imao nekoliko razgovora, a među njima i u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje mi je visoki izvor kazao da su sankcije opcija koja se razmatra ili se barem ne isključuje, AKO (IF) (ali stvarno ako) i druge države članice Evropske unije zajedno idu u to. Ali, ne više od toga... Sada je to prikazano u smislu kao da je već odlučeno. Ne, nije tako“, rekao Martens za naš portal.

Slično veli i veteran njemačke politike, poslanik Socijaldemokratske partije (SPD) u njemačkom parlamentu Josip Juratović, koji se zasad ne može upuštati u ocjene da li će sankcije Dodiku usoro dogoditi. Nesluženo, i izvori u Ambasadi Njemačke u Sarajevu su oprezni u pogledu posljednjih tvrdnji. Očekuje se narednih dana i njihov zvaničan stav.

Veze s Rusima

Bh. novinar i bloger Slobodan Vasković kaže za Radiosarajevo.ba da "sve djeluje kao priprema za uvođenje sankcija i Dodiku i njemu bliskim ljudima".

"Prvo je takvo nešto objavio FAZ, a kasnije prenijeli mediji u regionu. Da li je to gotova stvar, ne mogu reći, to je već domen špekulacija. Ako bi se to desilo, Dodik bi se našao u jednoj teškoj političkoj situaciji, usudio bih se reći izgubljenoj. Jer bi se njegovo kretanje svelo na relaciju Bakinci – Banja Luka. Bilo bi mu onemogućeno da politički djeluje izvan tog prostora. Pošto smo opet na polju hipotetike, pretpostavljam da bi Njemačku pratile i druge evropske zemlje. Onda bi imali vrlo dramatičnu promjenu prilika i u RS i u BiH", kaže Vasković.

Slobodan Vasković - undefinedArhiv: Slobodan Vasković

Nadalje, Vasković ističe da je Evropa, nakon sankcija SAD-a, dala još jednu priliku Dodiku ili da napravi zaokret, ali...

 "Ako ne baš zaokret, onda da ublaži politiku koja je prilično radikalna i protiv BiH je. Radikalna je, također, prema Zapadu čiji je favorit bio dugi niz godina. Ako se dese sankcije, to znači da više niko nema strpljenja za Dodika i njegovu politiku. A to dalje znači nešto mnogo značajnije i od Dodika, a to je da je EU odlučila da zajedno sa SAD-om počne sređivati stanje u BiH. To stanje se radikalizirano do mjere da možemo očekivati incidente širih razmjera. Ovo je ono što je notorna činjenica. Incidenti širih razmjera mogu da se dese u ovom trenutku, jer je situacija "našpanovana". Da li će Dodik zaista doći na crnu listu Njemačke, ostaje da vidimo", naveo je Vasković.

Crne liste

Primarni razlog zašto bi, na koncu, Dodik mogao da završi na njemačkoj i evropskoj crnoj listi mogu se dovoditi u vezu i Rusima. Sve se, treba imati na umu, dešava u kontekstu veoma zaoštrenih odnosa Evrope sa Rusijom poslije incidenta u Londonu. Dodik bi se lako mogao naći između dvije vatre.

 "Stavljanje Dodika na "crnu listu" je najminimalnij i najbezbojniji po interese Njemačke i Evrope, iz razloga koje ste naveli. Da li Evropi i Americi treba da se ponovo ovdje desi ratna situacija, situacija s incidentima koji bi mogli da eskaliraju i izmaknu kontroli? Balkan je takvo područje da ovdje krene od benignih incidenata pa se, na kraju, desi vatra. Nadam se da ćemo to izbjeći, bez obzira na sve", zaključio je Vasković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije