Milomir Stojnić ispred Ustavnog suda: Kršite Ustav štiteći Mladića i Karadžića

N. K.
Milomir Stojnić ispred Ustavnog suda: Kršite Ustav štiteći Mladića i Karadžića
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milomir Stojnić protestuje ispred Ustavnog suda BiH

Milomir Stojnić je 20. maja 1992. godine kao osoba bez državljanstva uhapšen na teritoriji današnje Republike Srpske i pod prisilom uključen u tadašnju Vojsku RS-a. Nakon rata proglašen je strancem i na sve njegove molbe da mu se omogući sticanje osnovnih prava kojima bi svojoj porodici osigurao egzistenciju dobio je negativne odgovore. 

Od 2001. godine podnosi zahtjeve da mu se reguliše državljanstvo, no na njegove zahtjeve, kako je rekao za Radiosarajevo.ba, uvijek su stizali negativni odgovori, te se danas odlučio doći u Sarajevo gdje ispred Ustavnog suda BiH u Sarajevu protestuje držeći transparent na kojem piše "Ustavni sud BiH krši Ustav BiH štiteći Mladića i Karadžića".

"Molio sam nadležne u RS-u da mi riješe status, ali se to dosad nije desilo. Pokušavao sam na sve načine, predavao zahtjeve 2001. godine Ministarstvu za lokalnu samoupravu RS, u telefonskom razgovoru su mi tražili mito - iznos od blizu 12 mjesečnih plata moje supruge,a ja toga novca nisam ima", kazao je Stojnić za Radiosarajevo.ba.

Kako nam je rekao, zbog nemogućnosti i zbog pristrastnosti već se obraćao Ustavnom sudu bih ali je sud Apelaciju odbacio.

"Podnio sam Vrhovnom sudu RS-a, da krše ustav i evropske konvencije, ali su mi i oni odbili zahtjev za reviziju. Onda sam ja to sve sakupio i predao apelaciju na Ustavni sud BiH. Nakon 18 mjeseci dobio sam presudu da u slučaju dužine postupka nije došlo do kršenja evropske konvencije. Sve ostalo su prešutjeli. Znači, prihvatili su presudu Vrhovnog suda RS kojom meni kao žrtvi ratnog zločina osporavaju pravo na pravično suđenje", kategoričan je Milomir. On ponavlja da je hapšenje osobe bez državljanstva ratni zločin i kršenje međunarodnih prava od kojih i 4. ženevske konvencije.

Kako je Milomir Stojnić za Radiosarajevo.ba rekao, 2014. godine, stekao je bh. državljanstvo, ali od svoje pravne borbe ne odustaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije