Varhelyi: Projekti EU u BiH bit će realizovani ako institucije BiH profunkcionišu

6
Radiosarajevo.ba
Varhelyi: Projekti EU u BiH bit će realizovani ako institucije BiH profunkcionišu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / S press-konferencije

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenj napisao je putem Twittera da će projekti EU na teritoriji RS moći biti realizovani samo ako institucije BiH profunkcionišu.

"Evropska komisija je primila aplikacije za podršku EU na koridoru Vc u vezi s drumskim i željezničkim konekcijama, uključujući i za dvije lokacije na teritoriji RS. Doprinos EU za ova dva projekta iznosi 600 miliona eura, koji mogu biti realizovani samo nakon povratka u državne institucije koje funkcionišu u potpunositi", rekao je Varhelyi tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojem se raspravlja o BiH.

On je rekao da je krajem godine upozorio političke lidere da bez potpunog funkcionisanja institucija BiH rizikuje da izgubi velike investicije.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

"Tražio sam od predstavnika RS da se u potpunosti vrate u državne institucije", rekao je on.

Dodao je da je Komisija pripremila plan kako da pomogne razvoj i oporavak od pandemije koronavirusa, kao i da bi taj plan direktno pomogao građanima BiH, pišu Nezavisne novine.

Naglasio je da je za BiH bitno da zemlja ima institucije koje potpuno funkcionišu, i zbog sprovođenja reformi, kao i zbog implementacije Ekonomskog investicionog plana za zapadni Balkan.

Pozvao je političke lidere da u najkraćem roku nađu rješenje za izbornu i ustavnu reformu, kako bi svi građani bili jednako zastupljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije