Usvojen budžet FBiH za 2018. u iznosu od 2,8 milijarde KM

A. D.
Usvojen budžet FBiH za 2018. u iznosu od 2,8 milijarde KM
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednoj sjednici koja je trajala više od pet sati usvojio budžet FBiH za 2018. godinu.

Zastupnici su usvojili budžet sa 57 glasova za, 20 protiv i jednim suzdržanim glasom. Zastupnik Demokratske fronte (DF Dženan Džonlagić (DF) je tražio pojedinačno izjašnjavanje o prijedlogu budžeta. 

"Pred vama je više nego kvalitetan, ali i realan dokument", kazao je premijer Fadil Novalić zastupnicima.

Ukupni transferi koji se doznačavaju Zavodu PIO planirani su u iznosu od 258 miliona KM, za 5 miliona KM više nego u 2017. godini. Transfer drugim nivoima vlasti i fondovima za štete nastale usljed poplava i klizišta planiran je u iznosu od 1,8 miliona KM, odnosno za milion više nego prethodne godine.

Federalni premijer je konstatirao da je njegova vlada pristupila jako oprezno i konzervativno kad je riječ o finansiranju budžeta Federacije BiH za 2018. godinu te je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.

federalni-parlament-06122017-JB-8168.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Vlada je predložila budžet u iznosu od 2,8 milijarde KM, što je povećanje za 135 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet. 

Među najznačajnijim projektima su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za te namjene planirana su 183 miliona KM koja će, putem Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta.

Zastupnik SDA Safet Kešo komentirajući budžet rekao je da su mjere predviđene budžetom  najbolji način da se krene protiv pošasti koja se zove kriminal i korupcija. 

"Pokušaj da se sve farba crnom bojom što je Vlada FBiH uradila, ja ne mogu podržati. Prehrambena industrija u BiH jača. Namjenska industrija u našoj zemlji postaje mala sila. Raste potrošnja, a o turizmu da i ne govorim. To govore zvanični podaci. Znači, nije to tako crno. Vama je sporna svaka pozitivna vjest, treba je u letu ubiti", kazao je on.

Faruk Ćupina (SBB) smatra da predloženi budžet ima čitav niz novina. Istaknuo je odvajanje deset posto za kapitalne investicije. 

Amra Kunovac (DF) je iskazala razočarenje odbijanjem njena dva amandmana a jedan se tiče Fonda solidarnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije