Vanredna situacija na ulicama Sarajeva: Pojačana policijska kontrola

10
Radiosarajevo.ba
Vanredna situacija na ulicama Sarajeva: Pojačana policijska kontrola
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Nakon što je u petak, 26. maja 2023. godine, na Marijin-Dvoru u Sarajevu smrtno stradala Azra Spahić, u Sarajevu su pojačane policijske kontrole.

Azra Spahić umrla je nakon što ju je automobilom 'pokosio' pijani Armin Berberović, koji nije imao ni položen vozački ispit.

U nedjelju, 28. maja održana je hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo, a članovi Vlade Kantona Sarajevo obratili su se javnosti i saopštili mjere koje su donijeli na vanrednoj sjednici, u cilju osiguranja što veće sigurnosti u saobraćaju.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sjednici Vlade su prisustvovali i v.d. komesara MUP-a KS Fatmir Hajdarević i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija koji su iz domena svoje nadležnosti izvijestili Vladu o ovom tragičnom događaju i mjerama koje se poduzimaju.

Vlada je odlučna za sistemsku borbu s nasilnicima u saobraćaju, a najavljene su i pojačane preventivne i represivne mjere na terenu, za čije je provođenje zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije KS.

"Na ulicama Sarajeva povećava se broj policijskih službenika, uz angažman i 195 novouposlenih, pojačava se rad jedinice interventne policije i jedinice za bezbjednost saobraćaja na terenu, povećava se broj mobilnih radara, rad "presretača" će biti pojačan. Broj policijskih patrola na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu bit će povećan u periodu od 19:00 do 07:00 sati. Jedna od najavljenih mjera i trajno oduzimanje vozila kršiteljima pravila u saobraćaju, potom povećanje kazni za prekršaje, te smanjenje brzine u naseljenim mjestima", saopćeno je na hitnoj sjednici.

Subota u Sarajevu: Iz saobraćaja isključeno 12 pijanih vozača i 8 bez vozačke dozvole

Subota u Sarajevu: Iz saobraćaja isključeno 12 pijanih vozača i 8 bez vozačke dozvole

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba zabilježio je pojačanu policijsku kontrolu na sarajevskim ulicama. Naime, policijska kontrola vršena je i u subotu, 27. maja prilikom čega su policijski službenici iz saobraćaja isključili 12 pijanih vozača i osam bez vozačke dozvole.

Govoreći o hitnim mjerama, rekao je da je policija već počela raditi određene preventivne mjere iz svoje nadležnosti.

"Prva mjera koju smo donijeli jeste da je pojačan policijski nadzor na svim frekventnim raskrsnicama u Kantonu Sarajevo od 19:00 do 7:00 sati. Tu će biti angažovane policijske snage koje su sada na raspolaganju, a od 1. juna završavamo proceduru za upošljavanje 195 novih policijskih službenika koji će moći dati podršku postojećim jedinicama da taj posao izvrše na najkvalitetniji mogući način", obrazložio je dopremijer Dedović.

Građanske poruke s okupljanja u Sarajevu: "Uvedite što strožije kazne! Zaštitite nas od bahatih!"

Građanske poruke s okupljanja u Sarajevu: "Uvedite što strožije kazne! Zaštitite nas od bahatih!"

Kako je objasnio, mjera je pojačana kontrola i podrška u vidu pokretnih kamera, kao i automobila, radi registrovanja onih koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i stacioniranim kamerama kojih nije dovoljno u gradu.

"Odlučni smo u namjeri i insistirat ćemo da se otklone prepreke koje su prisutne, a to je da trajno oduzmemo vozilo kršiocima pravila u saobraćaju, što je posebno važno. Konstatovali i detektovali smo gdje su prepreke u sistemu, dali smo i dat ćemo kratke rokove da to što prije završimo, da oni koji koriste automobil kao sredstvo izvršenja kaznenog djela nemaju više nikad mogućnost da imaju vozilo na raspolaganju", naglasio je ministar Dedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije