Zaključci hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo: Pogledajte koje su odluke donesene

3
Radiosarajevo.ba
Zaključci hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo: Pogledajte koje su odluke donesene
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Katica, Adnan Šteta, Naida Hota-Muminović, Kenan Magoda, Haris Vranić, Almir Bečarević, Emir Dedović

Tragedija koja se desila 26. maja, u kojoj je život izgubila doktorica Azra Spahić, navela je vlast u Kantonu Sarajevo da sazove hitnu sjednicu. 

Nakon što je sjednica završila, Emir Dedović, zamjenik premijera Kantona Sarajevo - koji je i vodio današnju sjednicu jer premijer Nihad Uk nije u gradu - te kantonalni ministar finansija, otkrio je zaključke s ove sjednice

"Mi želimo pitati naše institucije i naše organe, prije svega policiju, MUP, Tužilaštvo i sudove, da li u ovom trenutku imaju sve potrebno kako bi ovaj slučaj završili, te kako bi prevenirali šta bi se moglo desiti u budućnosti. 

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Dobili smo sve relevantne informacije šta se desilo u kobnoj noći, te prijedloge rješenja. Početi ćemo prvo s mjerama i zaključcima za policiju, koja je več jučer počela raditi s prevencijom dijela stvari koja su pod njihovom nadležnošću. 

Bit će pojačan policijski nadzor svim frekventijim raskrsnicama od 19:00 sati do 7:00 sati, a od 1. jula će na teren izaći 195 novih policijskih službenika

Emir Dedović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Emir Dedović

Također, bit će pojačana kontrola i podrška pokretnim kamerama i automobilima presretačima u registrovanju ovih vozača koji prekorače brzinu. Nažalost, kamera je nedovoljno u gradu Sarajevo

Isto tako, radimo na završetku otklanjanja prepreka da se trajno oduzima vozilo vozačima s čestim prekršajima. To je prioritet i treba se što prije završiti. 

Radimo na tome da se povećaju kazne za saobraćajne prekršaje. Mi to ne možemo donijeti tek tako, tu je potrebna procedura, ali se nadamo da ćemo u najkraćem mogućem roku moći promijeniti ovaj zakon i povećati kazne. 

Predloženo je smanjenje brzine u naseljenom dijelu Sarajeva, te u cijelom KS, sa 60 km/h na 50 km/h. Očekujemo da će od struke ćemo dobiti nove prijedloge u narednom periodu. 

Admir Katica
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Admir Katica

Na kraju, dali smo podršku onome što se zove 'Sarajevo pod video nadzorom'. Taj projekat je započet u KS i želimo da se maksimalno ubrzaju sve procedure i procesi. U planu je i pokretanje kampanje u kojoj ćemo promovisati smanjenje nasilja i nekorektnog ponašanja u KS", izjavio je Emir Dedović. 

Više o ovoj tragediji možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije