SDP oštro osuđuje vandalski čin krađe biste Omera Maslića u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
SDP oštro osuđuje vandalski čin krađe biste Omera Maslića u Sarajevu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Posljedice krađe u naselju Čengić Vila

Na dan  oslobođenja Sarajeva,  u petak 6. aprila, vandali su ukrali bistu Narodnog heroja Omera Maslića u naselju Dolac Malta.

Sarajevo / Nesvakidašnja krađa: Otuđena bista Omera Maslića ispred Doma zdravlja

Tim povodom, saopćenjem se oglasila Općinska organizacija SDP BiH Novo Sarajevo koja najoštrije osuđuje  ovaj vandalski čin krađe. 

 "Indikativno je kako se vandalski čin desio na 6. april - Dan grada Sarajeva. Očigledno je da nekome ne odgovara obilježavanje slavne historije našeg grada i borbe protiv antifašizma, te na sve načine tu herojsku borbu građana Sarajeva nastoji u potpunosti minimizirati.

Aktuelna vlast, kako ona na nivou Kantona, ali i naše Općine, svoj odnos prema antifašizmu koristi za ličnu promociju, dok, u suštini, podržavaju saradnike tadašnjih okupatora, poput Mustafe Busuladžića.

Pronalazak biste i počinioca bio bi najbolji primjer da dokažu da im je stalo do antifašizma i njegovih slavnih boraca, kakav je bio i Omer Maslić.

Zato pozivamo nadležne institucije da što hitnije uhvate počinioce ovog nedjela, te ih kazne, kako bi se na taj način pokazalo da ovakvi postupci ne mogu proći nekažnjeno", kaže se u saopćenju Socijaldemokratske partije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije