Ukradena bista Isaka Samokovlije iz centra grada

S. Dž.
Ukradena bista Isaka Samokovlije iz centra grada
Još jedno umjetničko djelo ukradeno je u Sarajevu.

Bista istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije, rađena u bronzi, nestala je iz parka Trg oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, gdje se nalazila zajedno sa skulpturama drugih književnika.  

Nestanak skulpture primijećen je u ponedjeljak, 13. juna 2016. godine, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Aida Mia Alić, glasnogovornica CHwB-a BiH.

Nestanak je prijavljen Općini Stari Grad i KJKP Rad, koji su slučaj prijavili policiji, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba, ali iz MUP-a KS-a su rekli da nemaju informacija o ovom događaju.

Isak Samokovlija ostavio je veliki trag na književno stvaralaštvo Bosne i Hercegovine. Nestanak Samokovlijine skulpture akt je nepoštivanja i direktni atak na kulturno bogatstvo svih građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina apelira na nadležne organe da provedu istragu i utvrde odgovornost za nestanak ove značajne skulpture. Također, nadamo se da će nadležni organi poduzeti sve mjere da spriječe mogući nestanak drugih skulptura.

Uz skulpturu Isaka Samokovlije, u ovom parku nalaze se i skulpture Meše Selimovića, Veselina Masleše, Ive Andrića, Maka Dizdara, Branka Ćopića, Rodoljuba Čolakovića i Skendera Kulenovića. U ratnom periodu ove skulpture privremeno su bile izmještene na sigurno mjesto kako bi se zaštitile i sačuvale, te su nakon rata ponovo vraćene u park.

Podsjetimo, u maju 2012. godine je na isti način nestala bista Voje Dimitrijevića koja je krasila plato ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ova bista nestala je naočigled policajaca koji su u neposrednoj blizini čuvali diplomatska predstavništva. 
 
I u Mostaru je 2014. zabilježena krađe biste Antuna Branka Šimića, a ranije i kipa Ivana Krstitelja koji je bio visok 2 metra.  
 
Pretpostavlja se da se bronzane biste kradu kako bi se prodale u sekundarne sirovine, te da se vrlo brzo nakon krađe one istope.

Samokovlija je po zanimanju bio ljekar. Rođen je u Goraždu 1889. godine, a umro u Sarajevu 1955. godine. Jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnika koji je pisao o životu bosanskih Jevreja. Njegova najpoznatija djela su Nosač Samuel, Hanka, Od proljeća do proljeća, Plava Jevrejka...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije