Vandalizam: Na Dan državnosti oskrnavljen spomenik sarajevskom heroju

6
F. V.
Vandalizam: Na Dan državnosti oskrnavljen spomenik sarajevskom heroju
Foto: Privatni album / Oskrnavljen spomenik sarajevskom heroju Smailu Šikalu

Novi vandalizam u Sarajevu! Nepoznata osoba, ili više njih, oskrnavila je spomenik legendarnog sarajevskog heroja Smaila Smaje Šikala, i to, po svemu sudeći, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Spomenik Smaje Šikala prefarban je zelenom bojom, slično kao i spomen-ploča osuđenom raznom zločincu Ratku Mladiću na Vracama!?

"Ovo je treći put da je spomenik Smaje Šikala kod škole na Sokolju na meti vandala. Slomili su Smajinu ploču tokom obilježavanja Martovskih bitaka 2019. godine, zatim skroz odnijeli 13. decembra iste godine. Treći napad, zasigurno organiziran, desio se na Dan državnosti BiH. Ovo je sramota!", kaže za Radiosarajevo.ba poznati publicista, istraživač, autor brojnih dokumentaraca na temu agresije na BiH, Avdo Huseinović.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Rahmetli Šikalo bio je komandir Vojne policije 2. motorizirane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i jedan od prvih dobrovoljca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na BiH.

Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede '92. godine. Smrtno je ranjen kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama.

Imao je svega 25 godina, a dokazao je da je volio svoju državu više nego sebe, ostat će zapisano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije