Krizni štab iz Sarajeva pojasnio: Koji su simptomi delta soja, kada stiže novi val...

7
I.S.
Krizni štab iz Sarajeva pojasnio: Koji su simptomi delta soja, kada stiže novi val...
Foto: Screenshot / Anisa Bajramović

U Sarajevu je danas održana konferencija za novinare o imunizaciji u ovom kantonu.

Prisustvovali su ministar zdravstva KS Haris Vranić, koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić i epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović.

"Situacija epidemološka i dalje zadovoljavajuća. Jučer smo imali tri novozaražena, a prosječan broj novozaraženih u zadnjih sedam dana je tri", rekla je Bajramović na početku konferencije.

78 je aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo, a 664 osobe su u samoizolaciji.

"Skoro jednak udio je zaraženih muškaraca i žena, a najveći broj zaraženih je u općini Novi Grad", navela je Bajramović.

U KS-u je više od 6.000 zdravstvenih radnika vakcinisano do sada, a više od 73.000 vakcina je do sada zaprimio ovaj kanton.

"Oko 65.000 doza vakcina je do sada dato u Zetri", rekla je Bajramović.

Spahić je rekao da vakcinacija u Zetri protiče dobro, uz neke probleme, te je napomenuo da su građani koji su imali problem prošle sedmice, dobili dozu vakcine sa zakašnjenjem od pet, šest dana.

Revakcinacija dozama iz Srbije počinje u srijedu.

"Sugrađani će biti obaviješteni. Molimo i da se svi drže epidemoloških mjera, te da prate pozive kako su ih dobili. Imam informaciju da je u subotu sletilo 10.000 doza vakcina iz Srbije. Tražili su se uzorci iz carine kako bi se završila kontrola", rekao je Spahić.

Uskoro će biti pozvano i oko 600 građana koji će biti vakcinisani vakcinama iz EU, a kada je riječ o donacijama iz Mađarske koje su stigle, bit će za KS obezbijeđeno oko 20.000 doza vakcina - za oko 12.500 građana.

Bajramović je rekla da ima nezvanična saznanja da su vakcine protiv koronavirusa uvezene preko jedne od ambasada u BiH preko Ministarstva civilnih poslova BiH.

Napomenuto je da se radi o nezvaničnim informacijama.

"Nemamo informaciju da je delta soj registiran u Sarajevu, samo u Međugorju dva državljanina", naveo je Vranić.

Bajramović je napomenula da je se ovim sojem zaražava pet osoba.

Prvi simptomi

"Sredinom avgusta ako dođe delta soj - da ćemo za mjesec dana imati novi val", rekla je Bajramović.

Govorila je i da kod ovog soja nema gubitka okusa i mirisa, već može početi sa glavoboljom i nekim općenitim simptomima, a više je izraženo curenje nosa i grlobolja.

"Imamo još nekih mjesec i po dana do sredine avgusta, kako se predviđa da se ponovo poveća broj, imamo još toliko vremena da vakcinišemo građane", navela je Bajramović.

Vranić je rekao da je zdravstveni sistem spreman na sve izazove, da te nema problema za eventualni četvrti talas.

"Ne možete predvidjeti niti reći da ste spremni u potpunosti... nadam se da do tog scenarija neće stići", poručio je Vranić.

Broj vakcinisanih građana van BiH

Bajramović je napomenula da je oko 8.000 građana vakcinisano van Bosne i Hercegovine, a od toga u Srbiji oko 6.000 stanovnika - riječ je o osobama koje su se same prijavile putem aplikacije na internetu.

Kada je riječ o pretresima u KCUS-u koje vrši od jutros SIPA, Vranić je rekao da prvi put to čuje od novinara.

"Imam saradnju svih političkih partija, ali teško je promijeniti umove građana. Doći će vrijeme kada će zdravstveni sistem i radnici biti podložni istražnim radnjama u smislu da građani imaju pravo da saznaju istinu o liječenju sebe i bliskim ljudi"; naveo je Vranić.

Rekao je kako nema informacije zbog čega je SIPA jutros u ovoj bolnici, te da mu je žao.

"To je žalosno... uskoro slijedi reorganizacija cijelog sistema u KS i vidjet ćemo kako će to izgledati", rekao je Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije