Vranić: Uzalud dolazite pred Zetru, nećete biti vakcinisani ako niste pozvani

11
Radiosarajevo.ba
Vranić: Uzalud dolazite pred Zetru, nećete biti vakcinisani ako niste pozvani
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Haris Vranić

Povodom procesa vakcinacije u Kantonu Sarajevo ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, danas je u prostorijama Zetre održao vanrednu pres-konferenciju.

"Svaki dan stiže određeni broj vakcina tako da će krenuti masovna vakcinacija. Problem nastupa u gužvama tako što se građani samoincijativno javljaju i dolaze bez da su pozvani. Ne mogu doći oni koji nisu putem viber poruke dobili verifikaciju. Međutim, imate problem što svi hoće da se vakcinišu. Zahvaljujem se ministru Katici koji je uspio da organizira proces vakcinacije od strane MUP-a KS. Sada imamo nekoliko kontrola koje rješavaju kršenje reda i mira. Treći problem je softverski problem - zbog toga što su vakcine kasnile, jer su se trebale pripremiti. Napravljen je ogroman propust od strane ZZO", rekao je na početku vanredne sjednice ministar Vranić.

Napomenuo je da je ostalo još 800 vakcina Pfizera.

"Vakcinisali smo 3.003 građanina. Oboren je time rekord", dodao je Vranić.

Naglasio je još jednom da neće biti niko vakcinisan ko nije pozvan. Rekao je da će građani uzaludno dolaziti i stajati ako nisu pozvani.

"U prošlom periodu su uočeni i propusti a to je zloupotreba vakcinisanja. Vakcinisani su oni koji nisu trebali. Sva imena su detektirana, i svi će dobiti disciplinski postupak", istaknuo je ministar Vranić.

Koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić objasnio je kako izgleda proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Vanredna press-konferencija - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Vanredna press-konferencija

"Svi oni koji se prijave putem aplikacije dobiju poziv da potvrde da li im odgovara termin za vakcinaciju. Pozivaju se u vrijeme koje je predviđeno, i tu građani potvrde s DA ili NE. U narednom periodu napravit ćemo sam pristup dvorani Zetra upravo zbog gužvi", istaknuo je koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić.

Za danas je 800 građana pozvano za vakcinisanje preko aplikacije ZZO KS, uključujući 152 osobe na hemodijalizi i 16 osoba na peritonealnoj dijalizi, te 34 osobe sa transplantiranim organima.

Sutra, 21. maja 2021. godine (petak) vakcinisat će se zaposleni u apotekama prema dostavljenim prioritetnim spiskovima JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutske komore za privatne apoteke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije