Uznemirujuća poruka dr. Mamić: Imamo dojavu da se u BiH ulazi bez izdavanja rješenja

Fena
Uznemirujuća poruka dr. Mamić: Imamo dojavu da se u BiH ulazi bez izdavanja rješenja
Foto: Pogled/Fena / GP Kamensko, dr. Diana Mamić

Epidemiološka situacija u Kantonu 10 (Hercegbosanskom ili Livanjskom kantonu) za sada je povoljna, nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva zaraze virusom covid-19, izjavila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 dr. Diana Mamić nakon sjednice Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbni i prognanih.

Po njezinim riječima, na prostoru Kantona 10 u samoizolaciji je oko 500 osoba koje su se zadnjih dana vratile iz susjednih i drugih europskih zemalja u kojima se proširio novi koronavirus.

"S graničnih prijelaza koji se nalaze na prostoru Kantona 10, Kamensko, Vaganj i Strmica, pristiže još osoba. Problem je što imamo dojavu da se granica prelazi bez izdavanja rješenja i što se osobe koje granicu pređu na taj način ne javljaju mjerodavnim tijelima", kazala je Mamić.

Dodala je kako kantonalni sanitarni inspektori i radnici MUP-a čine sve kako bi pronašli te osobe.

"To je jedini način da spasimo naš kanton. Ponavljam da osobe koje su u samoizolaciji moraju biti u kući, moraju biti pod nadzorom 14 dana, ne smiju hodati jer oni su potencijalni nositelji virusa i mora se spriječiti ostvarivanje kontakata", istaknula je.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 na kraju je pozvala sve razine vlasti da pomognu medicinskom sustavu Kantona 10 kako bi se na vrijeme osigurala potrebna medicinska sredstva za sprječavanje i kontrolu epidemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije