Detalji o 130. zaraženoj osobi u BiH: Konobar iz Visokog bio u Konjicu

Anadolija
Detalji o 130. zaraženoj osobi u BiH: Konobar iz Visokog bio u Konjicu

Zaraženih: 358.831
Umrlih: 15.433
Oporavljenih: 100.658
Broj slučajeva u BiH: 130
Umrli u BiH: 1
Oporavljeni u BiH: 2

Muškarac iz Visokog sedma je osoba iz Zeničko-dobojskog kantona kod koje je testiranjem na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđena infekcija korona virusom.

Visočanin starosti 34 godine, po zanimanju konobar, prisustvovao je skupu u IK "Igman" Konjic, a od 16. marta, nakon što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze kod osoba koje su prisustvovale navedenom skupu, bio je u samoizolaciji.

"Pacijent ima lakšu kliničku sliku, a odmah će biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se već nalazi pet inficiranih osoba, četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, dok je jedna osoba ranije iz izolatorija prebačena na Službu za infektivne bolesti KBZ-a", navodi se u saopćenju Kriznog štaba za praćenje novog korona virusa Zeničko-dobojskog kantona.

Nadležne službe obavit će epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata muškarca kod kojeg je potvrđena infekcija te poduzeti potrebne epidemiološke mjere. Ovo je drugi slučaj unutrašnjeg prijenosa infekcije koronavirusom COVID-19 u ZDK, a kod pet osoba se radilo o uvezenoj infekciji (Italija).

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije, rečeno je iz Kriznog štaba za praćenje novog korona virusa ZDK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije