COVID-19 u HNK: Dva pacijenta u Mostaru u težem stanju

Bljesak.info
COVID-19 u HNK: Dva pacijenta u Mostaru u težem stanju
PrtScr / S pressa u Mostaru

'U SKB Mostar je za do sada 139 osoba testirano, od toga 17 pozitivnih. Samo jučer je testirano deset njih i te rezultate očekujemo', rečeno je na konferenciji za medije Kantonalnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održanoj danas u Mostaru.

Istaknuto je kako je u HNK dosad izdano 827 rješenja o samoizolaciji i 249 preko vikenda. '

'Dvije su osobe u SKB Mostar su u težem stanju. Jedan pacijent je teško obolio, a jedan srednje teško i oni su u izolacijskom bloku. Porodilja je boljeg stanja. Imaju određeni oblik bolesti sličnoj SARS-u'', rekao je dr. Jurica Arapović, infektolog – član Štaba.

Rekao je kako je u SKB testirano 139 bolesnika te da je pod sumnjom njih 19.

''Oboljeli su uglavnom osobe iznad 30 i iznad 50 godina, 65 posto muškog spola. Bolesnici u kućnoj izolaciji su lakše oboljeli. Neki su i asiptomatski. To su primarni kontakti od prvooboljelog'', rekao je dr. Arapović.

''SKB ima oko 40 respiratora te KB Safet Mujiić oko pet, šest s tim da se planira nabavka još 15 respiratora, te ćemo ako bude nužno ići u nabavku još njih'', rekao je dr. Arapović. 

''Imamo opreme, ali smo u kroničnom nedostatku jer nikad ne znate u kojem smjeru može eskalirati. Dobro se nosimo. Nabavljamo opremu. Nešto je na putu prema Mostaru i imamo obećanja za donacije. Testova imamo i moramo ih trošiti u skladu s resursima. Ne treba hrliti i testirati nekritične. Vodeća smo županija po testiranju'', rekao je.

Rekao je kako je dnevna bolnica zamišljena u sklopu tzv. COVID-bolnice za zbrinjavanje suspektnih bolesnika kako ne bi ugrožavali centralni objekt SKB Mostar.

Kad je riječ o suradnji s Konjicem, 11 je bolesnika s tog područja.

''Jedan od njih je kod nas s težom upalom pluća bez zahtjeva za respiratorom. Bitno je naglasiti da sve teže oblike na području Županije i onih koje gravitiraju je neupitno da će se liječiti u COVID-bolnici'', rekao je i potvrdio kako je Štab HNK uputio zapovijed da se organizira u sustavu odjel u Konjicu.

Eugen Ćubela, načelnik Štaba rekao je kako je dezinformacija to da bi se HNK mogao proglasiti karantenom i nije želio komentirati taj zahtjev Doma zdravlja Mostar.'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije