Uznemireni Dodik na primitivan način vrijeđao ambasadora SAD-a: "Glumi veliku facu, svemogućeg"

9
Radiosarajevo.ba
Uznemireni Dodik na primitivan način vrijeđao ambasadora SAD-a: "Glumi veliku facu, svemogućeg"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Jasne i precizne poruke američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja, koji je jučer, 4. januara, kazao kako Sjedinjenje Američke Države (SAD) neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u manjem entitetu očigledno su unervozile laktaškog vožda i lidera entiteta Rs Milorada Dodika.

Dodik je tako danas pokušao vrijeđati američkog diplomatu, ali, kao i obično, izjava je otrcana i populistička, spominju se "mačke i repovi", a u uvrnutom univerzumu nazvao je Federaciju - državom. No, krenimo redom.

Dodik, koji se često "kune" u Dejtonski sporazum zaboravlja, čini se, važnu stvar, a to je koja je bila uloga SAD-a u Dejtonskom sporazumu, pa vožd Murphyju nemušto pokušava spočitati da "Amerika nije zadužena, niti je po bilo čemu potrebna da se miješa u unutrašnje stvari BiH".

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Dodik potom ponavlja svoje stavove "da američki ambasador još jednom pokazuje da se neopravdano miješa u unutrašnje stvari suverene, kako on to voli da kaže, zemlje": "Mislio sam da zatražim da ga proglase personom non grata, ali sam shvatio da on nije ambasador SAD u Rs nego samo u FBiH, pa ne želim da se miješam u unutrašnje stvari druge zemlje. Šta će Federacija s njim uraditi djeluje mi već poznato", nastavlja.

Pa navodi kako Murphy ponižava SAD (?), kako ima izlizani karakter "koji je usmjeren samo ka tome da se ponaša kao portparol muslimana (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.pr.) u BiH i da je spreman da kroz izjave nahrani njihov ego i njihovu irealnu potrebu da dominiraju, pa i u Rs-u".

"Ako smo jednom američkom ambasadoru pokazali da ne može da upravlja Rs-om onda to neće biti teško da dokažemo ni muslimanima u Sarajevu. Ako oni misle da nastave sa takvim stvarima, Rs ima svoje sasvim legitimno pravo da se brani od takvih psihopata koji pokušavaju da čak i legitimni izborni proces dovedu u sumnju samo da bi osnažili frustracije i laži koje opozicija u Rs, prije svega Jelena Trivić, održava. To govori da je ona njihov favorit", bizarne su rečenice šefa SNSD-a.

Ambasador Michael Murphy: Najgore za RS tek dolazi

Ambasador Michael Murphy: Najgore za RS tek dolazi

Inače, rekao je on, "najveći (?!) muslimani u Sarajevu nemaju hrabrosti za rade to što rade da ne stoji Murphy iza njih, ali ih bez razloga ohrabruje, jer muslimani ništa neće dobiti s njima": "Amerika će veoma brzo napustiti BiH, a vjerovatno još prije će je napustiti sam Murphy. Već je poznato i nama da u američkim krugovima, pogotovo njegovi šefovi ne smatraju da je on dobro radio svoj posao. To nas je ohrabrilo da mislimo da smo mi u pravu, a ne on. Naravno da će on javno reći svašta glumeći veliku facu i svemogućeg, ali sam on zna na koji način se tretira njegovo djelovanje koje je prije svega antiameričko. Mogu da razumijem frustracije čovjeka koji je došao sa ambicijom da bude sve i svašta, mogu da razumijem da je on taj koji je mislio da će ovdje napraviti čudo. On i pravi čudo, ali totalno pogrešno i neeodrživo."

On je nastavio svojim rječnikom, kazavši da samo "prije nekoliko godina nije se moglo ni zamisliti da ćete nekom ambasadoru moći reći da je šonjo ili psihopata ili nešto slično". "To ne spada u red uobičajenih diplomatskih vrijednosti, ali Murphy je sam izabrao, on sam govori o drugima tako da mora da prihvati da se i o njemu govori."

Prema njegovim riječima, "Murphy koji je se sveo na ambasadora u FBiH, šaljući otrovne strelice prema Banja Luci, prema Rs-u, najbolje potvrđuje šta znači promašaj u kadrovskom selektiranju": "Imamo pravo da govorimo o čovjeku koji je u kontinuitetu pokazao da je srbomrzac, da je čovjek koji je niskog mentalnog i karakternog potencijala jer je njegova politika politika mržnje, politika osvete bez racionalnih mogućnosti. Inače, da je racionalan ne bi dozvolio da ga Rs odbaci kao bilo kakvog mogućeg sagovornika. Umjesto da se upita zašto je to tako i da pokuša kroz dijalog, preko svojih šefova ili na neki drugi način da izmiri situaciju on ide u dalju eskalaciju. Samo ću reći: 'Gospodine Murphy, spremni smo za tu vrstu eskalacije, a vi svoje prijetnje okačite mačku o rep'."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije