Ambasador Murphy kategoričan: SAD neće dozvoliti ugrožavanje mira i nezavisnosti BiH

6
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy kategoričan: SAD neće dozvoliti ugrožavanje mira i nezavisnosti BiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Michael Murphy i Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u četvrtak, 4. januara, sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Denis Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH.

Ambasador Murphy je istakao da Sjedinjenje Američke Države (SAD) neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u manjem entitetu.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Također, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Ambasador SAD-a Michael Murphy je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasador Michael Murphy: Nećemo sa strane posmatrati kako Dodik vodi BiH u sukob!

Ambasador Michael Murphy: Nećemo sa strane posmatrati kako Dodik vodi BiH u sukob!

Naglasio je da su entitet RS i Federacija BiH sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine i da ne postoje izvan države Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu politiku.

Tokom razgovora dr. Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci Sjedinjenih Država Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Također je rekao da okolnosti u našoj zemlji, regiji i Europi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a za ubrzanje neophodnih reformi.

Bećirović je istakao važnost zajedničkog djelovanja demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini sa Sjedinjenim Državama i drugim strateškim partnerima Bosne i Hercegovine u osiguranju funkcionalne i stabilne Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije