Bećirović: Putinovci žele izazvati sukob, SAD mora poslati snage u Brčko i Sarajevo!

20
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Putinovci žele izazvati sukob, SAD mora poslati snage u Brčko i Sarajevo!
Foto: Kolaž / Zijad Bećirović, Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovo je izazvao lavinu reakcija u Bosni i Hercegovini i regiji nakon što je u intervjuu za Telering Radiotelevizije RS (RTRS), 27. decembra, zaprijetio secesijom tog dijela naše države ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o imovini u januaru 2024. godine, i to kako je rekao "bez ispaljenog metka".

Od EUFOR-a, ipak, očekuje "da stane na međuentitetsku liniju i spriječe dodir", što ukazuje na opasnosti destabilizacije zemlje i zahtijeva reakciju međunarodne zajednice.

Operacija "Kula"

Prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana kaže da ovaj institut već nekoliko godina upozorava na ta djelovanja sa posebnim osvrtom na obavještajnu operaciju "Kula" koja se koordinira iz Budimpešte.

Oglasio se član porodice Danke Ilić (2): 'Bili smo uznemireni, a sada zbunjeni'

Oglasio se član porodice Danke Ilić (2): 'Bili smo uznemireni, a sada zbunjeni'

"Apsolutno se ništa ne dešava slučajno kada je u pitanju međunarodni faktor i Bosna i Hercegovina. Već nekoliko godina se plela 'paukova mreža' oko i iznad Bosne i Hercegovine. Prethodna vlast je veću pažnju poklanjala tenderima i pohlepi za javnim novcem, vlastitom kriminalu i korupciji, nego ključnim interesima države i kontraobavještajnom djelovanju. Nažalost, pozitivnih pomaka nema ni kod postojeće političke garniture, a to nije ni moguće s obzirom na način na koji su instalirani u vlast", kaže Bećirović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Ukloniti Putinovca

On smatra da je Milorad Dodik prebrzo ušao u proces disolucije BiH, ne čekajući da "Trojka" (SDP, Narod i Pravda i Naša stranka) isporuče Federaciju BiH u potpunosti HDZBiH i Draganu Čoviću.

"Mnoge stvari se ne bi dešavale u Bosni i Hercegovini, da je bilo profesionalnog odnosa i hrabrosti pojedinih tužioca i sudija (prvenstveno Tužilaštva BiH) o čemu, nažalost, u značajnom dijelu zavisi i budućnost Bosne i Hercegovine. I prije smo naglašavali da se ništa spektakularno neće desiti kada bi Milorad Dodik (SNSD) bio krivično procesuiran kao što su to prije njega bili Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, i zašto bi se bilo šta desilo zbog toga, jer većina građana jedva čeka da se ovaj Putinovac ukloni sa političke scene i da Bosna i Hercegovina konačno krene ka stabilizaciji i napretku", istakao je Bećirović.

Milorad Dodik - Čovjek rata koji mora biti zaustavljen!
Foto: Objektivno.hr: Milorad Dodik - Čovjek rata koji mora biti zaustavljen!

Ko su najveći zaštitnici Dodika?

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je trenutno pod kontrolom Putinovaca, koji "pokušavaju izazvati novi sukob".

Bećirović tvrdi da odlučno stoji iza tvrdnje da su vladajuće stranke iz Federacije BiH, nažalost, "najveći zaštitnici Dodika".

Ona za te prilično oštre tvrdnje iznosi sljedeće argumente:

"Sada pokušavaju odgovornost zbog Dodika prebaciti uglavnom na odavno već poraženu i poniženu Stranku demokratske akcije (SDA), koja je - kako vidimo - u teškoj krizi i bavi se svojim unutarnjim borbama i problemima", kaže Bećirović, te nastavlja:

"Sve što radi Milorad Dodik je realizacija projekta Slobodana Miloševića iz devedesetih godina prošlog vijeka, jer mu je to profitabilno i misli da tako može biti zaštićen od izricanja sudske presude. Politici Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana i njihovim trabantima presuđeno je na Tribunalu u Haagu (ICTY) i postoje presude i pravna praksa za eventualna nova procesuiranja. Vrijeme da NATO pošalje pozivnicu za članstvo BiH u NATO. Svaka druga opcija ili dodatni uvjeti iz Brisela za članstvo BiH u NATO je poraz tzv. Trojke, struktura i pojedinaca koji su direktno zaduženi za saradnju sa NATO-om od Brisela, Washingtona do Sarajeva. Blaga reakcija Elmedina Konakovića (NiP) i Nermina Nikšića (SDP) na secesionizam Dodika pokazuje njihovu servilnost prema Dodiku."

Dodik, Čović, Nikšić
Radiosarajevo.ba: Dodik, Čović, Nikšić

Rusi postali najveći investitori

Smatra da SAD u ovom trenutku trebaju pomoći BiH i osigurati pozivnicu, a ne dodatno udovoljavati Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku i postavljajući dodatne uvjete za članstvo ugrožavajući tako teško postignuti i narušeni krhak mir u BiH.

"Nisam siguran da američki ambasador Michael J. Murphy može šta posebno uraditi u Bosni i Hercegovini, jer je učestvujući u formiranju aktualne vlasti prepustio Bosnu i Hercegovinu u ruke Putinovaca. Rusi su čak postali najveći investitori u Bosni i Hercegovini, zemlji u srcu Evrope! U postojećoj situaciji važna je uloga NATO-a i njegovog mogućeg djelovanja u vanrednim situacijama kada je najneposrednije ugrožen mir i doveden u pitanje opstanak države. U svakom slučaju raspoređivanje američkih vojnika na područje Brčko Distrikta BiH i (Istočnog) Sarajeva bio bi već znak da nema šale sa SAD-om", smatra Bećirović.

Dolazak mađarskog generala

Dolazak mađarskog generala Laszla Sticznana čelo EUFOR-a januara 2024.godine ne ulijeva optimizam nego čak suprotno, smatra direktor IFIMES-a.

Bugarski vod EUFOR-a u Bihaću
Foto: Facebook: Bugarski vod EUFOR-a u Bihaću

"A najava dolaska mađarskog premijera Viktora Orbana je dodatni znak za uzbunu. Dodik javno govori, da će mađarski general zaštiti secesioniste i rasporediti snage za razgraničenje, da spriječi sukobe. Treba upitati komandu NATO-a u Monsu šta radi njihovo osoblje u Bosni i Hercegovini, da li izvršavaju naredbe NATO komande ili Viktora Orbana, koji je očigledno podrška Dodikovom secesionizmu", zaključak je Bećirovića u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Putinovci u Brčkom?!

Direktor IFIMES-a tvrdi da je Putinovcima posebno u foksu Brčko distrikt.

"Putinovaca imate u Brčko distriktu BiH koliko god želite i što je najopasnije Putinovci u Brčko Distriktu BiH uzurpirali su i zloupotrebljavaju institucije u Brčkom, poput Siniše Milića, Gorana Pisića, Mustafe Alete (Skupština Distrikta, Policija Distrikta, dio pravosuđa) i trenutno prikriveno djeluju. Milić i Pisić su u koordinaciji sa Dodikom i oni su mu vjerovatno obećali podršku, jer se secesija ne može izvršiti bez područja Brčko Distrikta BiH", izjava je Bećirovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije