! / UŽIVO: Serija dojavljenih bombi u institucijama u Sarajevu - škole, Vlada...

25. 05. 2022. u 10:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

 • 16:14

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pregledali su 40 škola u kojima nisu pronašli nikakvu eksplozivnu napravu, a pri kraju je i kontradiverzioni pregled Opštinskog suda u Sarajevu.

  Ministarica obrazovanja i odgoja KS Naida Hota-Muminović izjavila je da su stigle dojave da su bombe postavljene u 110 školskih ustanova, u svim osnovnim i nekim srednjim školama, zbog čega je bilo evakuisano 18.000 učenika.

 • 15:00

 • 14:10

  Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru, kometirajući seriju dojava o postavljenim bombama u školama kazao je kako je "ovo jedna vrsta specijalnog, psihološkog, odnosno hibridnog rata protiv BiH".

  "I jedna vrsta terorizma i da ne treba isključti nijedan motiv. Za sada ne znamo koje su namjere i ko su akteri ovih prijetnji. Cilj je svakako zastrašiti ljude i stvoriti nemir i nestabilnost u zemlji ili na određenom području, kao sada u Kantonu Sarajevo.

  Cijeli tekst možete pročitati na portalu Radiosarajevo.ba.

 • 13:30

  Prisutnima na vanrednoj konferenciji za novinare obratio i Nusret Selimović, policijski komesar KS.

  "Jutros je održan hitan sastanak u Kantonalnom tužilaštvu. Sve ukazuje na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizma, koje će biti tako i tretirano", naveo je Selimović.

  Komesar Nusret Selimović danas ispred Vlade KS - undefined

  Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Komesar Nusret Selimović danas ispred Vlade KS

 • 13:20

  Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović obratila se javnosti na vanrednoj press konferenciji povodom dojave o bombama u školama pirom Sarajeva.

  "Kao što ste čuli riječ je o dojama da su postavljene bombe u školama... Mi smo u kontaktu sa direktoricama i direktorima škola, oni su poduzeli osnovne korake. Učenici i nastavnici osnovnih škola su na sigurnom, napustili su škole", ističe Hota-Muminović.

  Naida Hota-Muminović danas ispred Vlade KS - undefined

  Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Naida Hota-Muminović danas ispred Vlade KS

 • 13:15

  Premijer KS Edin Forto obratio se na vanrednojkonferenciji za novinare te poručio:

  "Do sada ništa nije pronađeno. Želim pozvati građane i medije da ne objavljujete nikakve neprovjerene informacije. Bitno je da svako radi svoj posao. Slične pojave dešavale su se i u regiji, čim bude policija imala više podataka to ćete znati", rekao je Forto.

  Istakao je da je između 100 i 110 ustanova dobilo dojave o bombama.

 • 12:18

  Nakon dojava o postavljenim bombama u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, oglasio se i Vijeće roditelja KS.

  "Vijeće roditelja oštro osuđuje napade na škole i bezbjednosno odvijanje nastave u školskim klupama. Vjerujemo u državne institucije i njihove mehanizme kako bi se svi počinioci i upozorili na ozbiljnost i odgovornost ovakvih napada.

  Nadamo se da su u pitanju lažne dojave te da su naša djeca, posebno ona koja borave u internatima, kao i u Centrima za učenike sa posebnim potrebama, neće doživjeti daljne prijetnje i strahove ove vrste", navodi se u saopćenju, između ostalog.

 • 12:05

  "O velikom broju škola je riječ. U svim općinama Kantona Sarajevo je evidentiran ovaj problem", izjavila je za portal Radiosarajevo.ba ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović nakon serija prijetećih poruka u ovom kantonu.

  "Meta je i zgrada Vlade Kantona Sarajevo i, koliko čujem, sud. Dakle, širih je ovo razmjera, na fonu ovog što se dešava u svijetu", izjavila je Hota-Muminovoć.

 • 11:32

  Kako javlja ekipa portala Radiosarajevo.ba koja je na terenu, zgrada Općinskog suda također je evakuirana - kao i škole te Vlada - te su u toku pregledi.

 • 11:31

  Prijeteća poruka stigla je danas i u zgradu Općinskog suda u Sarajevu.

  Podsjetimo, jutros su ovakve poruke stigle i u brojne sarajevske škole, a jednu je zaprimila i Vlada Kantona Sarajevo.

  Sadržaj poruku u Sudu zasad nije poznat, ali ono što znamo jeste da su poruke u osnovnim i srednjim školama te Vladi KS došle s domene "ru" - Rusija, sa e-maila [email protected], što ukazuje na vrstu hakerskog napada iz Rusije koji je prethodnih dana najavljivan kao opcija.

 • 11:20

  "Dojave putem e-maila o navodno postavljenim bombama zaprimljene su i za 15 srednjih škola u Kantonu Sarajevo, te se po istim postupa u skladu sa utvrđenim procedurama", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz MUP-a Kantona Sarajevo.

 • 10:34

  Prema informacijama do kojioh je došao Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, direktori škola su dobili dojave o bombama ne samo u Sarajevu, već na Ilidži, u Hadžićima, Ilijašu...

  "Državni organi moraju napokon riješiti problem lažnih dojava. Ovo postaje nenormano stanje. Dojave o bombama su prešlo je iz suda u školstvo. Ovo neko namjerno zaustavlja. Osnovni zadatak nadležnih je otkriti počinioce, kako se ovo ne bi ponavljalo", kaže Sivro za Radiosarajevio.ba.

  On smatra da nema ništa od nastave. 

  "Danas nikako ne bi trebala biti nastave. Direktori prestrašeni, djeca također. Ranije je bilo u srednjim, a sada se dešava u osnovnim školama. Realno, od nastave danas nema ništa, danas će se samo pričati o bombama. I sutra će isto tako biti i nadam se da će se stanje normalizirati. Sve je na nadležnim službama. Oni trebaju odmah reagirati i uhapsiti one koji šalju mailove opasnog sadržaja", dodao je Saudin Sivro.

  Sivro o dojavama o bombama u KS - undefined

  Foto: Radiosarajevo.ba: Sivro o dojavama o bombama u KS

 • 10:29

  Nakon dojave da su postavljenje bombe u školama širom grada Sarajeva, stigle su i nove dojave o bombama. 

  Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje dojave o bombama dobila je Vlada Kantona Sarajevo. 

 • 10:22

  Nakon što su prvo sarajevske osnovne škole, a kasnije i Vlada KS i srednje škole u Kantonu Sarajevo, od ranih jutarnjih sati primile dojave o postavljenim bombama, portal Radiosarajevo.ba u posjedu je prijeteće poruke koja je stigla na mailove ovih ustanova i institucija.

  Poruke su identične i stigle sui na adresu više od 70 osnovnih škola u KS na početku, a kasnije i prema ostalima.

  "U školi je bomba

  Čujem glasove
  Glasovi u mojoj glavi
  lud sam
  Ja sam nakaza
  Ubiću decu
  Oprostite mi ljudi
  U ime
  Svijetla budućnost
  Amen ".

  Kako smo uspjeli saznati dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama te Vladi KS došla sa domene "ru" - Rusija, sa e-maila [email protected], što ukazuje na vrstu hakerskog napada iz Rusije koji je prethodnih dana najavljivan kao opcija.

 • 10:18

   

 • 09:58

  Objavljen je i navodni tekst dojave o bombama koja je stigla na mailove škola u KS.

  "U školi je bomba
  čujem glasove
  glasovi u mojoj glavi
  lud sam
  ja sam nakaza
  ubiću djecu
  oprostite mi ljudi
  u ime
  svijetla budućnost
  amen", glasi, navodno, poruka koju su škole dobile.

 • 09:40

  "U školskim ustanovama na koje se odnose zaprimljene dojave poduzimaju se neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju evakuaciju učenika i osoblja iz škola, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda.

  Molimo predstavnike medija da upoznaju javnost da nema razloga za podizanje tenzija i uznemirenje javnosti, policija je na terenu i poduzima neophodne aktivnosti koje su uobičajene u situacijama kada se zaprime dojave o bombi."

  Saopćeno je ovo danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a nakon informacije da je u brojnim - kako se pretpostavlja, uglavnom osnovnim - školama jutros stigla dojava o postavljenoj bombi.

 • 08:58

  Policija Kantona Sarajevo je u jutarnjim satima obaviještena da je više škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimilo dojavu o postavljenoj bombi. 

  "U vezi s tim, poduzete neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju i kontradiverzione preglede školskih ustanova na koje se odnose zaprimljene dojave", navode iz MUP-a KS. 

  O svemu je upoznato i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

  Kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo provjeravju se navodi prijave, radi se o više škola na području grada Sarajeva.

  "Primili smo dojavu, ekipe su na terenu. Radi se o više škola na području Kantona Sarajevo. Nije samo jedna općina u pitanju", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz MUP-a KS. 

  Djeca su navodno vraćena kućama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) u jutarnjim satima dobilo je informacije o tome kako je dojavljeno da su u brojnim sarajevskim školama postavljene bombe.

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba dojave o bombama su stigle na više od 70 e-mail adresa osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Ubrzo nakon toga, stigla je informacija da je dojavljeno da je bomba postavljena i u zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

"Policija je na terenu", kratko se oglasio kantonalni premijer Edin Forto, a više informacija očekuje se na vanrednom pressu koji je zakazan za 13 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)