Zatvorena birališta: Slaba izlaznost i incidenti obilježili dan

1
Radiosarajevo.ba
Zatvorena birališta: Slaba izlaznost i incidenti obilježili dan
Foto: Radiosarajevo.ba / Danas su lokalni izbori

Punoljetni građani Bosne i Hercegovine danas biraju lokalnu vlast.

Mi ćemo uživo pratiti dešavanja na biralištima širom naše zemlje, u stranačkim štabovima, Centralnoj izbornoj komisiji BiH, pratiti zapažanja posmatrača, nevladinih organizacija koje prate regularnost izbora...

Birališta će biti otvorena večeras do 19 sati, do kada trebate iskoristiti svoje pravo i glasati.

Ove godine izbori se odvijaju u specifičnim uvjetima s obzirom na pandemiju novog soja koronavirusa.

Poštujte mjere i izađite na izbore!

Podsjetimo da će biti birani: 64 općinska vijeća na području Federacije BiH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta BiH.

Veći broj građana neće moći izaći na birališta već će trebati pomoć mobilnog tima jer su ili zaraženi koronavirusom ili su u izolaciji.

Oni svoje pravo ostvaruju podnošenjem zahtjeva (do 9 sati u nedjelju, 15. oktobra) lokalnoj izbornoj komisiji, uz dokaz, odnosno medicinski nalaz ili akt o izolaciji.

19:28

Portal Radiosarajevo.ba zatvara ovaj izborni prijenos UŽIVO. Izbore nastavljamo pratiti na ovom linku: 

UŽIVO: Zatvorena birališta, već su poznati i pojedini novi načelnici

19:17

Iako će se na službenu potvrdu čekati još neko vrijeme, izvjesno je da se već sad znaju novi načelnici u nekoliko bosanskohercegovačkih općina, jer na današnjim izborima nisu imali protukandidate.

U općini Domaljevac - Šamac jedini kandidat bio je trenutni načelnik Stjepan Piljić, a u Orašju Marijan Oršolić. Ljubo Grizelj nije imao protukandidata u općini Grude, kao ni Andrija Šimunović u Ravnom. Isti je slučaj sa Zvonimirom Anđelićem u Usori. Svih pet novih načelnika su kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

U Teočaku je također kandidat bio samo dosadašnji načelnik Tajib Muminović. Njega je kandidirala Stranka demokratske akcije (SDA). U Olovu je jedini kandidat za načelnika bio Đemal Memagić, a i njega je kandidirala SDA.

U Mrkonjić Gradu jedini kandidat za načelnika je bio Dragan Vođević, dok je u općini Jezero bez protukandidata bila aktualna načelnica Snežana Ružičić, oboje ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Službena potvrda ovih rezultata tek se očekuje nakon prebrojavanja glasačkih listića.

19:02

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini: Zatvorena biračka mjesta

18:53

Ažuriani podaci CIK-a: Do 16 sati glasalo 38,83 posto birača

18:35

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson posjetio je danas prostorije organizacije "Pod lupom" koja nadgleda provođenje lokalnih izbora u BiH.

Kako je objavljeno na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH razgovarano je o važnom radu te organizacije na promatranju lokalnih izbora.

"Veliko hvala svima koji pomažu da ovi izbori budu pošteniji i transparentniji", rečeno je.

Objava Ambasade SAD - undefined

Foto: Printscreen: Objava Ambasade SAD

 

18:23

Pod lupom: Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 12 biračkih mjesta.

Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Na 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pristisaka na glasače zabilježeni na četiri biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu.

18:11

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec posjetila je danas Centralnu izbornu komisiju (CIK) i organizaciju "Pod lupom".

Kako je Misija OSCE-a u BiH objavila na svom Twitter nalogu razgovarano je o današnjim lokalnim izborima u zemlji.

 

17:56

Izlaznost veća od 50 posto registrirana je u općinama Krupa na Uni, Donji Žabar, Patrovac, Čelinac, Doboj Istok, Stanari, Lopare, Ugljevik, Istočni Drvar, Ribnik, Jezero, Kneževo, Banovići, Osmaci, Šekovići, Istočni Drvar, Vlasenica, Srebrenica, Kupres, Sokolac, Han Pijesak, Jablanica, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo (FBiH), Pale (FBiH), Pale, Rogatica, Višegrad, Istočni Mostar, Nevesinje, Kalinovik, Gacko, Foča (FBiH), Novo Goražde, Čajniče, Stolac, Berkovići, Ljubinje, Bileća, Trebinje, Milići i Grad Istočno Sarajevo.

Najveća izlaznost zabilježena je u Općini Istočni Drvar gdje je od 194 registriranih birača njih 158 ili 81,44 posto ostvarilo svoje biračko pravo.

Najmanja izlaznost između 20 i 30 posto je u općinama Usora (20,39 posto), Sanski Most (21,81 posto), Domaljevac - Šamac (23,44 posto), Livno (24,21 posto), Orašje (24,48 posto), Široki Brijeg (24,6 posto), Cazin (25,45 posto), Grude (26,36 posto), Posušje (27,56 posto) te Novi Grad Sarajevo (27,72 posto).

17:51

U vremenu od 11,45 - 11,50 sati na glasačkom mjestu u opštini Istočna Ilidža, došlo je do prekida glasanja iz razloga što je lice B.M. opština Istočna Ilidža u glasačku kutiju pokušao da ubaci popunjene glasačke listiće, saopćeno je iz policije. 

17:35
MUP-u RS-a prijavljeno da je umjesto u izolaciji B. S. na biračkom mjestu u Nevesinju
 
U Petrovu je bračni par prijavio falsifikovanu izjavu da zbog bolesti nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu. 
17:27

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine objavili su da je izlaznost na lokalnim izborima do 16.30 sati bila 38,10 posto. 

17:24

Zabilježena izlaznost na lokalne izbore 2020 do 14 sati je 35,2 posto (sa marginom statističke greške od +/- 0,83 odsto na intervalu od 95 procentne tačnosti).

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" do 14.30 sati danas izvijestili su o 120 kritičnih situacija tokom izbornog dana. 

17:00

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Laktašima da postoje lokalne izborne komisije i Centralna izborna komisija koji će odlučiti da li je negdje prekršeno izborno pravilo. 

On je ocijenio da su neki svjesni izborne pozicije, pa i u Doboju.

"U Doboju je jasno ko će pobijediti na izborima, a ko gubi ima pravo da se ljuti", zaključio je Dodik.

16:58

U Doboju iz izbornog procesa zbog nepravilnosti povukle su se opozicione stranke, kao i neki nezavisni kandidati. 

Predstavnici DNS-a u Doboju održali su vanrednu pres konferenciju za novinare, na kojoj su tražili poništavanje izbora u tom gradu.

16:52

Od ukupno 20.840 birača s pravom glasa u gradu Goražde do 16 sati glasalo je 9.909 birača ili 48,33 posto.  

U Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zadovoljni su odzivom birača i tokom izbornog procesa.  

16:44

Ambasada SAD-a u BiH, Ured visokog predsjednika i britanski ambasador danas su se oglasili povodom održavanja lokalnih izbora.

Američka ambasada u BiH na Twitteru je navela da je fer i transparentno nadgledanje ključno za izbore.

Pozivamo sve odgovorne da osiguraju da promatrači izbora, uključujući one iz civilnog društva, obavljaju svoj posao u skladu sa Izbornim zakonom i mjerama predostrožnosti COVID-19”, poručili su iz Ambasade.

“Nadležni organi i birački odbori moraju obezbijediti izbornim posmatračima, uključujući one iz nevladinog sektora, neometan pristup da obavljaju svoj zadatak u skladu sa Izbornim zakonom”, poručili su iz OHR-a na Twitteru.

VIŠE o porukama ambasada SAD, Velike Britanije, Italije i OHR-a čitajte na linku ispod:

16:41

Na ulici, ispred objekta pošte u Goraždu, došlo je do fizičkog obračuna u kojem je sekretar Gradskog vijeća Samir Kanlić udario pomoćnika gradonačelnika za urbanizam i prostorno uređenje Grada Goražda Envera Adžema.

"Počinilac je pronađen i lišen slobode, da ne bi utjecao na svjedoke", potvrdio je Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde.

16:12

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi ”Vladimira Pavlovića” u Čapljini početkom izbornog dana spriječen je pokušaj krađe, kada je predsjednik Biračkog odbora Tihomir Krešić uoči otvaranja birališta uzeo birački popis i napustio biračko mjesto. Prije otvaranja vratio se sa osam zaokruženih ljudi, što su uredno i blagovremeno prijavili ostali članovi odbora, a o čemu je Gradska izborna komisija napravila zapisnik, a nakon čega je dotični smijenjen, te je imenovan novi predsjednik.

“To je do sada jedini problem zabilježen u izbornom danu na području Čapljine, izjavio je predsjednik GIK-a Grada Čapljine Vedran Sušak, javlja Anadolija. 

16:03

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu može na lokalnim izborima, koji se danas održavaju u BiH, da glasa 53 birača. 

"Prema glasačkom spisku CIK BiH na biračkom mjestu u ambasadi prijavilo se 53 glasača. Do sada od otvaranja birališta u sedam časova glasalo je deset birača. Nadamo se da u toku dana biti i veći odziv i da će do 19 časova kada se ovo biračko mjesto zatvara biti i sto posto", rekao je za Anadoliju predsjednik glasačkog odbora Mirsad Muhović.

15:49

Gradski odbor DNS-a Doboj donio je odluku da se zbog uočenih izbornih nepravilnosti povuče iz izbornog procesa, izjavio je predsjednik ovog odbora Slavko Gligorić.

On je najavio krivični postupak protiv predsjednika Gradske izborne komisije i pojedinih predsjednika biračkih mjesta.

Tražit će da izbori u Doboju budu ponovljeni.

Gligorić je dodao da posmatračima ove stranke nije dozvoljeno da prisustvuju biračkim mjestima.

14:54

Tužna vijest došla je iz Travnika.

Doktor Mirsad Peco, koji je bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik, umro je danas u bolnici u Travniku od posljedica koronavirusa.

Iskreno saučešće porodici.

14:29

Glasao je i Željko Komšić, lider DF-a i član Predsjedništva BiH.

"Očigledno je da bi izlaznost mogla biti problem", između ostalog je rekao u kratkoj izjavi.

Željko Komšić, glasanje u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Željko Komšić, glasanje u Sarajevu

14:20

Kako je saopćeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, na jednom biračkom mjestu, na području općine Novo Sarajevo, zabilježen je slučaj fotografisanja izbornog listića zbog navodnog novčanog plaćanja.

13:40

Koalicija Pod lupom izvijestila je o novim dešavanjima na biralištima širom Bosne i Hercegovine, i ukupno 84 kritične situacije.

Naveli su, između ostalog, da je tajnost glasanja bila ugrožena u Prijedoru, zabilježeno je vršenje pritisaka na birače u Zavidovićima gdje stranački posmatrač GDS-a ušao u kabinu te verbalno vršio pritisak na birače.

Desio se i fizički obračun u Gradačcu kada je član biračkog odbora izbacio kandidata PDA.

13:10

Iz MUP-a RS saopćeno da su uhapsili jednog sugrađanina, inicijala M. B., jer je izazvao incident na glasačkom mjestu, gdje je populao biračku kutiju.

12:50

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da je u našoj zemlji do 11 sati odziv birača iznosio 14,8 posto, što je ispod prosjeka.

Saopćili su i da je u Čapljini zabilježen pokušaj krivičnog djela, zbog čega je smijenjen predsjednik biračkog odbora.

Naime, nije dao na provjeru spisak glasača ostalim članovima biračkog odbora i posmatračima, te je utvrđeno da su potpisi upisani unaprijed za osam osoba.

 

12.01

Opozicione stranke u Doboju, PDP, SDS, DNS, Socijalistička partija i Pokret slobodnih građana, počeli su proteste zbog, kako tvrde, izborne krađe koja se dešava u tom gradu.

11:48

Glasao je i lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je kazao da ne očekuje promjene na ovim izborima, ali da će biti ozbiljna utakmica 2022. godine.

Očekuje "nepošteno brojanje glasova".

11:40

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, glasao je u društvu majke i supruge.

Na svom Facebook profilu objavio je i poruku.

11:00

U Sarajevu su glasali i Bakir Izetbegović, lider SDA, i njegova supruga prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Bakir Izetbegović je pozvao sve građane da glasaju.

Glasanje, Bakir i Sebija Izetbegović - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Glasanje, Bakir i Sebija Izetbegović

10:40

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" izvijestila je o stanju na biralištima i do sada zabilježenim kritičnim situacijama.

Imali su problem da pristupe na 45 biračkih mjesta, uglavnom u Doboju.

Na 25 biračkih mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK-a koje se odnose na epidemiološke mjere.

Na svakom trećem mjestu nije izvješena lista članova biračkog odbora.

Između ostalog, nedostajalo je 130 glasačkih listića na jednom biračkom mjestu u Banjoj Luci.

 

9:58

Izborni štab Gradskog odbora SDP BiH u Banjoj Luci naveli su da birački odbori koji su "pod kontrolom vladajućeg režima", blokiraju ulazak posmatrača opozicije.

Upozorili su da blokadom birališta.

9_44

U Banjoj Luci zabilježeno je nepoštivanje mjera na biračkim mjestima u Osnovnoj školi Osnovnoj školi "Branko Radičević".

Veliki broj građana je u redovima.

Građanima se ne kontroliše tjelesna temperatura, dezinfekcija ruku obavezna je samo pri ulasku na biračko mjesto.

Jedina epidemiološka mjera koje se gotovo svi građani na pravilan način pridržavaju jeste nošenje maski.

Banja Luka - undefined

Foto: AA: Banja Luka

9:30

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da nekoliko biračkih mjesta u BiH nije otvoreno iz tehničkih problema i ta biračka mjesta će produžiti svoj rad za period kašnjenja.

9:19

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Predsjedništva BiH, glasao je u Zenici.

Poručio je da su svaki izbori jako bitni, a da želi da "i ovi proteknu u fer i korektnoj atmosferi".

Šefik Džaferović, glasanje - undefined

FOTO: Fena: Šefik Džaferović, glasanje

9:05

Na glasačkom mjestu za lokalne izbore u BiH u Ambasadi BiH u Beogradu nema gužve.

Za glasanje na ovom biračkom mjestu su, inače, prijavljena 53 glasača.

Od jutros je glasao tek jedan.

8:50

Mediji javljaju da su otvorena sva biračka mjesta u Srebrenici, izuzev birališta u naselju Petriča, jer je predsjednica biračkog odbora imala udes i nije došla na biralište.

Kako je rečeno, ona je dobro, a policija i vatrogasci izvlače automobil.

8:40

Predrag Kojović, lider Naše stranke, glasao je jutros u Sarajevu.

Poručio je građanima da je svaki glas bitan, ali i da je glasanje sigurniije nego odlazak u samoposlugu.

Glasanje, Predrag Kojović - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Glasanje, Predrag Kojović

8:20

Prvi put u historiji BiH izbori se provode u vrijeme pandemije.

Stoga je važno pridržavati se mjera distance i nošenja maski, kao i dezinfekcije ruku.

Iz CIK-a su napomenuli i da je obavezno održavanje distance između članova biračkog odbora od minimalno 1,5 metar.

Svi članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici dužni su da se pridržavaju općih mjera zdravstvene zaštite uključujući redovno i temeljito pranje ruku, dezinfekciju, pokrivanje usta i nosa kod kašljanja i kihanja, održavanje fizičke distance.

7:43

Na lokalnim izborima sudjeluju ukupno 543 politička subjekta. 

Od tog broja je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata.

7:20

Prvi birači već su izvršili svoju građansku dužnost.

Prema prvim fotografijama s terena, s birališta u Sarajevu, vidljeivo je da se poštuju sve epidemiološke mjere.

Počelo glasanje - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Počelo glasanje

7:02

Otvorena su birališta. Građani će svoje pravo moći iskoristiti do večeras do 19 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije