Provjerili smo: Evo kako tačno birači u izolaciji podnose zahtjev za glasanje

1
M. R. S.
Provjerili smo: Evo kako tačno birači u izolaciji podnose zahtjev za glasanje
Foto: Ilustracija / Izbori u BiH

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se sutra, a veliki je broj građana koji neće moći izaći na birališta već će trebati pomoć mobilnog tima jer su ili zaraženi koronavirusom ili su u izolaciji.

Centralna izborna komisija BiH je prije četiri dana izmijenila i dopunila Pravilnik o provedbi izbora u BiH u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizirani.

Ova kategorija birača može glasati putem mobilnog tima ako uz zahtjev, koji dostavljaju nadležnoj općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji, dostave odgovarajući akt nadležne ustanove ili organa (medicinski nalaz ili akt o izolaciji).

Mnoge građane interesuje kako se podnosi zahtjev, u kojoj formi i na koje adrese.

Provjerili smo detalje kako bismo vam olakšali.

Ono što je važno napomenuti jeste da nema propisana forma zahtjeva koji trebate poslati. 

"Neke općinske izborne komisije su napravile obrasce. Ali, u kojoj god formi da birač podnese zahtjev, uz dokaz koji se traži, i u rokovima koji su propisani, bit će mu omogućeno da ostvari pravo glasa putem mobilnog tima", kazala je Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH, za Radiosarajevo.ba.

Pirić je napomenula da neko od članova porodice može odnijeti zahtjev u općinsku izbornu komisiju, ali i da se zahtjev, s dokazom, može uputiti mailom i nekim drugim načinima komunikacije.

"Neke općinske izborne komisije su uvele viber", dodala je Pirić.

Istakla je da se zahtjevi mogu podnositi do 9 sati ujutro u nedjelju.

Isto tako je važno znati kontakt općinske izborne komisije kojoj "pripadate".

Zato vam mi donosimo spisak adresa i brojeva svih općinskih izbornih komisija, koji možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije