UŽIVO: Pratimo rezultate: Dramatično u sarajevskim općinama, nova okupljanja

7
Radiosarajevo.ba
UŽIVO: Pratimo rezultate: Dramatično u sarajevskim općinama, nova okupljanja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Glasanje u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su održani sedmi lokalni izbori.

Biračka mjesta su bila otvorena od sedam do 19 sati.

U zaključeni Centralni birački spisak (na dan 1. oktobar u ponoć) upisano je ukupno 3.283.380 birača koji su mogli ostvariti svoje pravo na biralištima.

Prema nepotpunim podacima, odziv na nivou BiH bio je 47 posto: na nivou FBiH 46 posto, te RS oko 51 posto.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar izjavio je da su u CIK-u relativno zadovoljni kako je protekao izborni dan.

Portal Radiosarajevo.ba na ovom mjestu nastavlja UŽIVO pratiti prvi dan nakon izbora, gdje ćemo izvještavati o rezultatima, reakcijama političkih stranaka i izlaznosti građana.

23:50

Draško Stanivuković nije ostao ravnodušan pa je večeras ponovo "bocnuo" Milorada Dodika - opet na svoj način.

Na svom YouTube kanalu objavio je video pod nazivom "Ovako je Dodik govorio, a onda je izgubio!", koji je za manje od četiri sata imao skoro 50.000 pregleda.

Snimak možete pogledati na linku ispod: 

20:30
20:30

Zanimljivo - večeras smo dobili i kandidata koji je osvojio više od 50.000 glasova u utrci za važnu funkciju.

To je Draško Stanivuković, koji je osim toga što će biti novi gradonačelnik Banje Luke, vjerovatno postati i kandidat s najvećim brojem osvojenih glasova pojedinačno na izborima u BiH u 2020. godini.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), do 16 sati Stanivuković je osvojio 51.620 glasova.

Njegov protukandidat Igor Radojičić iz SNSD-a osvojio je 43.064 glasa.

Svi glasovi u Banjoj Luci su prebrojani, potvrđeno je iz CIK-a BiH.

18:15

Na pitanje šta će biti sa rezultatima izbora u Travniku, još uvijek niko ne zna.

U SDA smatraju da Centralna izborna komisija treba da donese odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika travničke općine.

Međutim, u HDZ-u ne smatraju da bi se izbori trebali ponoviti. Predsjednik FBIH Marinko Čavara istakao je kako nijednog uporišta u zakonu nema da se ponove izbori u Travniku.

17:00

Dva dana nakon izbora, situacija sa prebrojavanjem glasačkih listova opet se zaoštrila, ovaj put, nakon Ilijaša i Novog Grada, u Općini Centar.

Posmatrači i članovi biračkih odbora opet su se okupili u ovoj sarajevskoj opštini.

Kako nam je rečeno iz Općinske izborne komisijeCentralna izborna komisija tražila je ponovno prebrojavanje glasova na određenim biračkim mjestima u Općini Centar.

"Sve političke stranke su obaviještene i one su poslali članove svojih biračkih odbora", kazali su iz OIK-a za portal Radiosarajevo.ba.

16:10

Aktuelni načelnik Semir Efendić (SDA) i kandidata "Četvorke" Adnan Delić - nastavljaju mrtvu utrku za načelnika Općine Novi Grad u Sarajevu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH) objavila je u 16 sati nove ažurirane rezultate za načelnika Općinu Novi Grad u Sarajevu.

Obrađeno je 94,19 posto glasova.

Efendić sada ima 19.165 glasova, dok Delić ima 18.549 glasa.

Pogledajte kakva je situacija i u ostalim dijelovima BiH OVDJE.

16:00

Poručujem građanima – pobjedićemo! Ovo što smo vidjeli u nedjelju je moje Sarajevo koje kaže - dosta je bilo, nećete nas dalje dijeliti po naciji, po vjeri. Jedino po čemu ćemo se dijeliti je na kriminalce i lopove, kazao je Kojović za Radiosarajevo.ba

Ostatak intervjua pročitajte na linku ISPOD:

14:43

13:53

Dok građani BiH čekaju zvanične izborne rezultate, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec izrazila je zahvalnost biračima što su izašli da glasaju i tako investirali u demokratsku budućnost.

"Čestitamo zvaničnicima kojima su glasači ukazali privilegiju i odgovornost da im služe i želimo im uspjeh u nastojanjima da odgovore na potrebe svojih zajednica. Jasno je da građani i građanke u BiH imaju velika očekivanja od izabranih zvaničnika da se fokusiraju na boljitak svojih zajednica u interesu svih građana", istakla je Kavalec.

13:50

Trenutno pojedine izborne komisije, po odobrenju Centralne izborne komisije BiH, pravilno utvrđuju rezultate s redovnih biračkih mjesta gdje to birački odbor nije uradio, ne radi se o ponovnom brojanju već o brojanju glasačkih listića da bi se pravilno utvrdio izborni rezultat.

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji rada i utvrđivanja rezultata glasanja u Glavnom centru za brojanje za Lokalne izbore 2020. godine u Glavnom centru za brojanje prvo se broje nepotvrđeni-kovertirani glasački listići, glasački listići za glasanje u odsustvu, glasački listići za glasanje putem mobilnog tima, glasački listići za glasanje poštom, glasački listići za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH, glasački listići za glasanje putem posebnog (COVID-19) mobilnog tima i glasački listići, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju.

Brojanje glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje još nije počelo jer se očekuje dostavljanje ovih kategorija glasačkih listića iz Skladišta Centralne izborne komisije BiH.

11:44

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine će, u skladu sa članom 5.29a Izbornog zakona BiH, u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate Lokalnih izbora održanih u BiH u nedjelju, 15. novembra 2020. godine.

U saopćenju CIK-a BiH se navodi da će utvrđeni izborni rezultati uslijediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezultati glasanja iz inostranstva, putem mobilnih timova i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

"Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića", navode iz CIK-a BiH.

Dodaju da Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

11:22

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo pozvao je na poštivanje izbornih rezultata svih političkih stranaka i očuvanje digniteta izbornog procesa.

Nakon jučerašnje sjednice Kolegija, kojoj su prisustvovali i kandidati za načelnike, čestitali su izabranim načelnicima i vijećnicima u Kantonu Sarajevo, u uvjerenju da će raditi u interesu građana i lokalnih zajednica.

"KO SDA Sarajevo će uraditi sveobuhvatnu analizu izbornih rezultata u Sarajevu i na osnovu njih donijeti adekvatne odluke i odrediti pravce djelovanja o čemu ćemo izvijestiti članstvo i javnost", najavljeno je iz Kantonalnog obora SDA Sarajevo.

10:49

Kako je u izjavi za Fenu kazao glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Mirza Ramić to preduzeće evidentiralo je tokom izborne kampanje plakate koje su postavili politički subjekti na mjesta koja nisu predviđena za oglašavanje kao što su bandere, stabla, ograde ili trafostanice.

"Ta evidencija predata je Kantonalnoj komunalnoj inspekciji koja je to dalje proslijedila prema Centralnoj izbornoj komisiji, a ona potom općinskim izbornim komisijama na područja Kantona Sarajevo", pojasnio je Ramić.

Kada je u pitanju uklanjanje tog predizbornog materijala, nalozi za njihovo uklanjanje izdaju se političkim subjektima kako bi oni te plakate uklonili s mjesta koja nisu predviđena za oglašavanje.

Ukoliko se to ne uradi, prema važećem Zakonu, bit će izrečene određene kazne, napominje Ramić, političkim subjektima i osobama koje se nalaze na tim plakatima.

10:48

10:25

9:09

Milan Miličević (SDS) je ponovo pobijedio u Tesliću, a Dragan Bogdanić (SNSD) je opet izgubio. Nakon izbora 2016. i neuspjelog referenduma za opoziv načelnika 2019, poražen je i na lokalnim izborima održanim u nedjelju.

U SDS-u, čiji je Miličević predsjednik Glavnog odbora, kao posebno važan izborni rezultat istakli su upravo Teslić, nazvavši tu opštinu njihovom tvrđavom koja je neosvojiva za SNSD.

8:31

Nestranačka kampanja #TvojGlasJeBitan uputila je čestitke svim novoizabranim načelnicima/gradonačelnicima i vijećnicima/odbornicima, naročito novoizabranim mladim političarima od kojih, kako kažu, imaju velika očekivanja.

Iz kampanje kažu da su očekivali veću izlaznosti, ali opet da razumiju da je pandemija odigrala svoju ulogu u svemu ovome i da je postojala jedna vrsta ustručavanja od glasanja upravo iz ovoga razloga.

Iz kampanje pozdravljaju odluke građana određenih lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine o želji za promjenom.

8:04

Prema preliminarnim rezultatima Lokalnih izbora održanih u BiH, koje je Centralna izborna komisija BiH ažurirala do jučer, u Banjoj Luci, gdje su obrađena sva biračka mjesta, Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika iz Partije demokratskog progresa (PDP), osvojio je najviše, 54,52 posto glasova, ispred Igora Radojičića (SNSD) sa 45,48 posto glasova birača.

Gotovo sva biračka mjesta obrađena su i u Bijeljini (99,44 posto), gdje je Ljubiša Petrović (SDS-PDP), kandidat za gradonačelnika, osvojio najviše, 47,54 posto glasova, a iza njega je Mićo Mićić (“Zajedno za Semberiju i Srpsku”) sa 40,57 posto glasova.

Jedna od općina u RS-a u kojoj su također obrađena sva biračka mjesta je Rudo, a tamo je u izbornoj trci za načelnika, kandidat SNSD-a Dragoljub Bogdanović pobjednik sa 41,31 posto osvojenih glasova, dok je iza njega Rato Rajak (PDP) sa 39,94 posto.

U općini Čajniče, na osnovu glasova prebrojanih sa svih biračkih mjesta, pobjednik za načelničku poziciju je kandidat SDS-PDP Goran Karadžić (37,29 posto). Iza njega je SNSD-ov Neđo Mašić sa 32,56 posto osvojenih glasova.

7:49

Koalicija Pod lupom, koja prati regularnost izbornog procesa u BiH, obavještava javnost da je slučaj dopremanja 29 otvorenih vreća sa osjetljivim izbornim materijalom u prostorije opštinske izborne komisije prijavljen u opštini Novi Grad u RS-u (Bosanski Novi), a ne u sarajevskoj gradskoj opštini Novi Grad u Federaciji BiH, kao što se navodi u nekoliko medijskih članaka.

S tim u vezi, Koalicija „Pod lupom“ naglašava da je navedena nepravilnost zabilježena u opštini čiji je službeni naziv Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije