!/ Uz stihove „Bosna je ćilimom zastrta“ i poruke o BiH, održana svečanost u Zvorniku

25. 11. 2021. u 20:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svečana akademija Naroda i Pravde povodom Dana državnosti Bosne i
Hercegovine održana je u Domu omladine u Zvorniku.

Akademija je otvorena intoniranjem državne himne i recitacijom stihova
Nedžada Ibrišimovića „Bosna je ćilimom zastrta“, a na samom početku
učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast svima onima koji su svoj
život dali za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Akademija je bila prilika da se na prigodan način svi podsjete značaja
ZAVNOBiH-a i žrtve koju je ova zemlja podnijela tokom
odbrambeno-oslobodilačke borbe u periodu 1992-1995.

O historijskom značaju perioda 1941-1945. za očuvanje državnosti Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio prof. dr. Senaid Hadžić, doktor historijskih nauka i profesor na Univerzitetu u Tuzli.

Hadžić je podsjetio i na glavne poruke i pouke ZAVNOBIH-a kao ključne institucije u obnovi bosanskohercegovačke državnosti koja je potvrđena i na zasjedanjima AVNOJ-a ali i kroz odbrambeno-oslobodilački rat tokom 1992-1995.

Aljo Bošnjaković, nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“ i predsjednik Koordinacije saveza boraca Federacije Bosne i Hercegovine, prepoznati zagovornik zaštite tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, u svom se obraćanju osvrnuo na period ostvarivanje pune nezavisnosti Bosne i Hercegovine i odbrane države od agresije koja je potom uslijedila.

Istaknuto je da se u Bosni i Hercegovini u periodu 1992–1995. branili su se temelji civilizacije: pravda, zajednički život, poštivanje drugog i drukčijeg, jednakopravnost i čast. Boreći se u najtežim ratnim uvjetima, naši najhrabriji sinovi založili su svoje zdravlje i živote u odbrani domovine. Zvornik je pretrpio posebno teške rane.

Kako je večeras bilo, ko je sve došao i koje su poruke, poslušajte u videu:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)