Željko Komšić: "Budimo ponosni na BiH, ne da nećemo, ne možemo odustati"

8
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: "Budimo ponosni na BiH, ne da nećemo, ne možemo odustati"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

U sarajevskoj Vijećnici večeras se održala svečana Akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se prisutnima povodom ovog važnog blagdana naše države.

"Pojam republike je pojam modernog građanskog društva, 25. novembra 1946. nastao je jedan izraz zrelosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini, to društvo, njegovi najprogresivniji dijelovi su smogli snage i hrabrosti da kroz ZAVNO BIH ostvare sebe. Borba za Republiku, za revoluciju je ona za koju moraju učestvovati svi ukoliko žele biti tvorci države", kazao je Komšić između ostalog u uvodnom obraćanju. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Skoro pet decenija ZAVNOBiH-skog mira formiralo je brojne državne institucije, od političkih preko pravosudnih, sigurnosnih, obrazovnih i kulturnih. Period između 1943. do 1992. godine bio je realizacija ideja ZAVNOBiH-a.

"Taj period ne treba idealizirati sa ove vremenske distance, ali isto tako, ne treba ga ni omalovažavati, jer je upravo to period u kojem su izgrađene republičke institucije, koje su opet bile presudne u odbrani od agresije na Republiku BiH.

Također, bitan aspekt ZAVNOBiH-a jeste konačno definiranje BiH kao multietničkog prostora, koji sam po sebi podrazumijeva učešće u vlasti i društvenom životu svih pripadnika različitih etničkih grupa, bez etničke diskriminacije koja je danas prisutna i protiv koje se svi mi koji smo za građansku BiH borimo", ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Upravo je to bila borba koju je vodio Narodnooslobodilački pokret.

"Borba koja je počivala na civilizacijskim vrijednostima, za koje se i danas borimo. Te vrijednosti nalaze se pod žestokim napadima. Ponekad ti napadi dolaze iz same Evrope i EU koja je, također, utemeljena na principima antifašizma.

Međutim, mi od te borbe za demokratske i civilizacijske vrijednosti nećemo odustati, ne da nećemo, ne možemo odustati, neovisno o tome kako se Evropa prema njima držala, jer generacija iz 1943. godine od tih vrijednosti nije odustala ni tada, u uvjetima fašizmom porobljene Evrope.

Nećemo, jer su naše političko, institucionalno i kulturološko naslijeđe antifašizam, jer je naše historijsko naslijeđe demokratska i antifašistička Republika Bosna i Hercegovina.

I u najtežim godinama, u godinama agresije na našu državu, tih vrijednosti se nismo odrekli. Ni danas ih se nećemo odreći, jer u njih vjerujemo i u njih ćemo vjerovati.

Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije. Za nas koji u Bosnu i Hercegovinu vjerujemo to čak nije pitanje nego stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo! Budimo ponosni na Bosnu i Hercegovinu", poručio je Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije