Uvodne riječi odbrane premijera Novalića: Sve je provedeno po zakonu

1
N. Ka.
Uvodne riječi odbrane premijera Novalića: Sve je provedeno po zakonu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dolazak u Sud BiH

Afera „Respiratori“ se nastavlja, ročište optuženima Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, održano je danas.

Sutkinja u ovom slučaju je Džemila Begović.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Čitanje optužnice na današnjem ročištu trajalo je više od sat vremena.

Tužilaštvo je iznijelo uvodne riječi u ovom slučaju. 

Vasvija Vidović, pravna zastupnica Fadila Novalić, prvooptuženog u aferi Respirator kazala je da je tužilaštvo kazalo da on kao premijer nije trebao da se bavi nabavkom respirator.

"Mi ćemo dokazati upravo suprotno. Bolnice širom Europe pucaju pod pritiskom. Dokazat ćemo da su se državnici i vlade u svijetu borile na najvišem nivou za nabavku respiratora i druge medicinske opreme", kazala je ona.

Advokatica navela je niz medijskih naslova iz tog perioda kako su se državnici širom sviejtla uključili u nabavku medicinske opreme.

"Tužilaštvo je i danas tvrdilo da je premijer od 16. marta osmislio kriminalnim plan  i udružio se sa Solakom i Hodžićem za nabavku respriatora. Upravo njihovu dokazi pokazat će vam da nema niti jednog dokaza da je on imao kontakt s njima. Plan i udruživanje o kojim govori tužilaštvo ne sadrže indicije, a kamoli dokaze. Suštinski tužilaštvo zastupa otpužbe da FUCZ koja je potpisala nabavku repsiratora nije mogla pojaviti kao neko ko to može uraditi. 

Mi ćemo dokazati da FUCZ-u nije povjeren nikakav plan u vezi s sticanjem protupravne koristi. Samo da je tužilaštvo pogledalo prethodnu sjednicu Vlade FBIH vidjelo bi da se ništa nije desilo na zahtjev premijera već ministra zdravstva", poručila je Vidović.

Ona je istaknula da će dokazati da sve što je radio premiejr Novalić bilo u skladu sa dužnostima i ovlaštenjima.

"Cijela Vlada je 9. aprila primila na znanje informacija FUCZ-a da je sklopljen o kupovini stotinu respiratora i da je u vezi s tim ovo usvojeno jednoglasno da se prima na znanje. Svi uposlenici Vlade koji su imali pristup eportalu imaju informaciju da ugovor potpisan 3. marta.

Opovrgnut ćemo tvrdnju tužilaštva da FUCZ nije imao mogućnost nabavke respiratora. Potrebno je pogledati da FUCZ nije prometnik, već da je kupac respiratora. Dokazat ćemo tvrdnju da tužilaštvo optužnicom zanemaruje dokaze. Dokazat ćemo da posao nabavke respiratora nije proveden protivno zakonu. azat ću samo da je sve provedeno u skladu s uputstvima i prema mišljenju Dženana Salčina, istaknula je Vidović u uvodnim riječima.

Zastupnica Fadila Novalića poručila je da su identične odluke ovoj koja je donesena u našoj zemlji donesena širom svijeta.

"U cijelom svijetu brojne kompanije koje se nisu bavile nabavkom medicinskih sredstava, radile upravo to u vrijeme pandemije. Tužilaštvo je danas tvrdilo da je Novalić jedino lice koje je odlučivalo o cijeni i nabavci respriatora, dokazat ćem oda to nije tačno, dokazat ćemo ko su učesnici korespondencije. Dokazat ćemo da Novalić nije učesnik komunikacije o nabavaci.

Pokazat ćemo da je u više od 100 zemalja koncem marta 2020. godine postavilo relevantne zahtjeve za kupovinu respiratora", kazala je Vidović.

Ona je istaknula da se iz dokaznog međunarodnog materijala, da se tih 200 respiratora odnosilo upravo na model koji je došao.

"Oni proizvoljno tvrde da su nabavljeni značajno jeftiniji. Ne postoji dokaz da su kupljeni jeftiniji, a prikazani skuplji. Ne govori danas Tužilaštvo sa ovim vodimo istrage, za to imaju veliki razlog i vrijeme će to pokazati. Oni tvrde da je Novalić odredio cijenu respiratora, a imaju ime osobe koja je lično odradila cijenu poruke", kazali su.

Zabludu o neupotrebljivosti nabavljenih respiratora tužilaštvo je podržavalo sve do početka ovog suđenja, istaknula je ona i dodala da su oni verifikovani i pušteni u rad, čime je demonstrirano do koje mjere je moguća manipulacija u krivičnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije