Afera "Respiratori"/ Počelo suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i Miličević

24. 02. 2021. u 10:55:00 N. Ka.

Shares: 0

Afera „Respiratori“ se nastavlja, ročište optuženima Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, počelo je danas.

Sutkinja u ovom slučaju je Džemila Begović.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na samom početku glavnog pretresa, odbrana optuženih tražila je da se ne čita optužnica jer je ista već objavljena i pročitana, tužilaštva je tražilo da se optužnica čita jer je to u skladu sa zakonom.

Sud je dozvolio da se optužnica pročita.

Nakon ove odluke advokati optuženih tražili su da im svim bude dozvoljeno da na današnjem ročištu kažu svoje uvodne riječi.

Podsjećamo, optuženog premijera Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica ga tereti i da pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Pod tačkom 2. optužnice, Novalić se tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Solaka optužnica tereti da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Druga tačka optužnice Solaka tereti da je počinio zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Optužnica Hodžića tereti da je počinio krivična djela krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Pod drugom tačkom optužnice Hodžić je optužen da je počinio krivična djela pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženo pravno lice "F.H. Srebrena malina" d.o.o., Srebrenica, tereti se da je odgovorno za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava , krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Druga tačka optužnice Srebrenu malinu tereti da je odgovorna za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava te povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministricu Miličević optužnica tereti da je počinila krivično djelo - nesavjestan rad u službi.

Iz laboratorije za verifikaciju Verlab jučer su kazali da su respiratori dobili odobrenje za upotrebu i da se mogu koristiti u medicinskim ustanovama u BiH.

Oni su istaknuli da je sve što mogu reći o uređajima je da su verifikovani i to je to, jer im tako stoji u ugovoru sa FUCZ-om.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (17)