„Usvojiti deklaraciju o iseljavanju Hrvata iz Hrvatske“

Radiosarajevo.ba
„Usvojiti deklaraciju o iseljavanju Hrvata iz Hrvatske“
Foto: Radiosarajevo.ba / Nermin Pećanac

Mislim da bi bilo jako korisno kada bi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila deklaraciju potiv iseljavanja Hrvata iz Hrvatske uslijed teške ekonomske i socijalne situacije! Ujedno, treba predložiti mjere, izmjene i dopune raznih zakona u Hrvatskoj za smanjivanje iseljavanja, te odrediti stimulaciju iz budžeta za otvaranje novih radnih mjesta, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba bivši premijer i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a sada funkcioner Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NLB) Nermin Pećanac.

Piše: Faruk Vele

Tako je Pećanac na sarkastičan način komentirao „rezonovanja aktuelne hrvatske politike“, prije svega one u Zagrebu, ali i BiH, u kontekstu prošlosedmičnog usvajanja Deklaracije u Saboru RH o BiH.

„Stoga sam ličnog mišljenja da treba podržati inicijativu za donošenje rezolucije o osudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, koju će na prvoj narednoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, u tekstu objavljenom u medijima, predložiti državni poslanik Saša Magazinović“, kaže Pećanac.

Dodaje kako generalno treba podržati sve inicijative koje su usmjerene ka osudi ponašanja HDZ-a Hrvatske i BiH „koji instrumentaliziraju državne organe BiH u RH u vlastite političke svrhe“.

Takvo ponašanje je nedopustivo u bilateralnim odnosima između dvije suverene i nezavisne države i to Zagrebu treba jasno staviti do znanja. U tom kontekstu svaka osuda miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine od strane naših susjeda treba biti prepoznata i od strane državnih organa i institucija, čiji je to posao za koji su skupo plaćeni“, zaključio je Pećanac u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije