Usvojena Odluka: Poljoprivredni proizvođači dobit će podsticaje

0
Fena
Usvojena Odluka: Poljoprivredni proizvođači dobit će podsticaje
FOTO: Fena / Vlada KS

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade KS usvojena je Odluka za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima na području Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Važno je istaći da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provelo proces pripremanja Odluke transparentno i u saradnji sa kantonalnim poljoprivrednim proizvođačima. Naime, 23. februara objavljen je Prijedlog odluke na web stranici Ministarstva, a četiri dana kasnije održana je i javna rasprava na kojoj su poljoprivrednici imali priliku diskutovati i dati prijedloge i primjedbe na njen sadržaj.

Također im je ostavljena mogućnost da sve dodatne prijedloge i primjedbe dostave u pisanoj formi do kraja prve sedmice marta. Nakon toga, oni su detaljno analizirani i priloženi u Izvještaj sa javne rasprave, kao prilog ovoj odluci, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

"Za ovu namjenu u Budžetu predviđeno je 6.100.000 KM, i to su svakako najveća izdavajanja do sad za podsticaj poljoprivredi, dok su iznosi podsticaja po jedinici poljoprivredne proizvodnje kreirani na bazi obima proizvodnje u prethodnoj godini, kao i na saznanjima o novim proizvodnim kapacitetima", kazao je ovom prilikom ministar privrede KS Adnan Delić.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila i Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije 136,7 tona merkantilnog krompira i 11 tona luka, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su ostvarili podsticaje za proizvodnju navedenih kultura u prošloj godini, a nisu ih u potpunosti uspjeli plasirati na tržište, zbog niza posljedica koje je donijela pandemija Sars-Cov 2 virusa.

Ministarstvo je podnijelo Inicijativu Vladi KS da se iznađu sredstva za otkup tržišnih viškova ovih poljoprivrednih kultura. Inicijativa je usvojena sredinom marta, uz Zaključak o iznalaženju sredstava za otkup ovih proizvoda. S tim u vezi, Vlada je Zaključkom sa sjednice s kraja marta zadužila Direkciju za robne rezerve da, u saradnji sa ministarstvima privrede, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te Kantonalnom upravom civilne zaštite pripremi Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije ovih poljoprivrednih kultura, a koji je danas usvojen. Planirano je da projekt otkupa i distribucije traje najviše četiri sedmice, odnosno da bude realiziran tokom mjeseca aprila.

Ministar Delić je istakao da su uvećanje sredstava za podsticaje, kao i otkup tržišnih viškova krompira i luka, načini na koje Vlada KS i Ministarstvo privrede nastoje bar malo olakšati privrednicima ovo teško i izazovno pandemijsko vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije