Bh. poljoprivrednici: Nećemo odustati od zahtjeva, opcija blokiranje države

Radiosarajevo.ba
Bh. poljoprivrednici: Nećemo odustati od zahtjeva, opcija blokiranje države

Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine traže da se u dnevni red naredne sjednice Vijeća ministara uvrsti tačka koja se odnosi na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Poznato nam je da je prošle sedmice kolegij VM odbio da se raspravlja na tu temu. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobby, želimo još jednom podsjetiti VM i javnost na naš osnovni zahtjev a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi.

U trenucima kad u svim sektorima privrede padaju plate, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posledice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika - finansijera političkih stranaka.

Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda.

Bili smo više nego strpljivi, uvažili smo zahtjeve da se rokovi produže, uzdajući se u ozbiljnost članova Vijeća ministara.

Nažalost, sve više čini nam se da političke stranke rastežu ovu tešku situaciju ciljano, jedni kao 'rade svoj posao' a drugi kao opstruišu, jedni podržavaju a drugi osporavaju, jedni su uz nas a drugi protiv nas, i tako unedogled za i protiv.

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji.

Nećemo odustati od naših zahtjeva, pa makar bili prinuđeni da blokiramo kompletnu državu. Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet ćemo nakon ovosedmične sjednice VM", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije