! / Udruženje poljoprivrednika: Uključiti Predsjedništvo u rješenje problema

29. 12. 2020. u 08:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U blizini Carinskog terminala Bosanska Gradiška, jučer je protestovalo stotine poljoprivrednika koji su poručili da uvoz se treba početi kontrolisati, između ostalog.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac je poručio da "protesti nisu rješenje".

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine reagovao je danas, a njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Svojom jučerašnjom izjavom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je još jednom potvrdio da nije dostojan da obnaša bilo kakvu funkciju na nivou države Bosne i Hercegovine.

Optužbe na račun poljoprivrednika da ne misle svojom glavom već da im mora suflirati opozicija smatramo potcijenjivanjem naše inteligencije.

Pokušaj da se našu borbu koristi u stranačkim okršajima dokaz su, pak, nemoći ministra Košarca i nedostatka bilo kakvih utemeljenih argumenata i rješenja.

Još jednom naglašavamo da su jučerašnji protest organizovali poljoprivednici iz oba bh. eniteta.

Ministar Košarac griješi obraćajući se isključivo proizvođačima iz Republike Srpske. U Biljeljini i Gradišci bilo je jučer i Sarajlija i Tuzlaka i Zeničana i Krajišnika i svi su oni nezadovoljni politikom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Poljoprivreda ne poznaje entitetske granice i vrijeme je da to ministar Košarac konačno shvati.

Također, vrijeme je da shvati da su bespovratno prošla vremena kad nas je mogao dijeliti po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

U tom kontekstu sramotnom smatramo izjavu njegovog stranačkog kolege i advokata, ministra poljoprivrede RS Borisa Pašalića, koji tvrdi da poljoprivrednicima iz Federacije nije mjesto na graničnim prelazima u RS-u. Ministru Pašaliću poručujemo da je naše mjesto svuda tamo gdje se brane interesi poljoprivrednika.

Kako je Staša Košarac u više navrata dokazao da ga ne zanima posao za koji je plaćen, te da će i u narednom periodu nastaviti sa spinovima i manipulacijama, jučer smo zatražili da se u rješavanje problema zaštite domaće proizvodnje što hitnije uključi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Vjerujemo da su članovi Predsjedništva ipak malo ozbiljniji političari i da će naša situacija naići na njihovo razumijevanje", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA