Poljoprivrednici osudili ponašanje Košarca: Nacionalne podjele u domaćoj proizvodnji

0
Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici osudili ponašanje Košarca: Nacionalne podjele u domaćoj proizvodnji
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Udruženje poljoprivrednika FBiH osudilo je način rada Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kojim se, kako su istakli, iz donošenja bitnih odluka isključuju poljoprivrednici sa područja Federacije BiH.

Košarac je jučer održao sastanak o zaštiti domaće proizvodnje s fokusom na pitanje tržišnih viškova.

"Na sastanak su pozvani isključivo predstavnici poljoprivrednika iz RS i većinski hrvatska udruženja. Smatramo da je ovo pokušaj uvođenja nacionalnih podjela među poljoprivrednike, te zavađanja proizvođača, prerađivača i otkupljivča. Podsjećamo ministra Košarca da poljoprivreda nema nacionalni predznak, što smo dokazali osnivanjem Udruženja poljoprivrednika na nivou države", kazali su iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Istakli su da to nije prvi put da ministar nadležan za područje cijele BiH ignoriše predstavnike Federacije i da se zalaže za dobrobit samo jednog entiteta.

"Također, smatramo neprihvatljivim da je jučerašnji sastanak u potpunosti posvećen pitanju viškova mesa, što je problem prije svega poljoprivrednika iz RS. Poljoprivreda nije samo proizvodnja mesa, već i mlijeka, voća i povrća i viškovi ovih proizvoda su u ovom trenutku ozbiljan teret za poljoprivrednike iz FBiH. Zaštita domaće proizvodnje treba da podrazumijeva zaštitu svih bh. poljoprivrednih proizvoda bez obzira iz kojeg entiteta dolaze", ukazali su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Košarac je najavio nastavak razgovora sa poljoprivrednicima, te iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da se "naredni put neće oglušiti o potrebe federalnih proizvođača iz kantona sa bošnjačkom većinom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije