Usvojena inicijativa Nikšića: Prekinuti saradnju sa svima koji negiraju genocid

Radiosarajevo.ba
Usvojena inicijativa Nikšića: Prekinuti saradnju sa svima koji negiraju genocid
Printscreen / Damir Nikšić

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su podržali inicijativu Damira Nikšića da se prekine saradnja sa svima koji imaju finansijsku i političku pomoć i podršku od država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za inicijativu Damira Nikšića glasali su svi prisutni zastupnici na današnjoj sjednici, a bilo ih je 34. 

Inicijativu prenosimo u cjelosti: 

"Obavještavam vas da je danas na 27. Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno usvojena moja zastupnička inicijativa/deklaracija od šest tačaka, tako da Skupština Kantona Sarajevo:

1. Osuđuje svako negiranje genocida smatrajući sve koje imaju direktnu ili indirektnu finansijsku/političku pomoć i podršku od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici - nepoželjnim u Kantonu Sarajevo.

2. Prekida svaku saradnju sa poslovnim subjektima, bankama, političkim i drugim organizacijama, društvima, medijima i pojedincima koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku/političku pomoć i podršku od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

3. Zahtijeva od Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom postupku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida koji bi jasno definisao sankcije za one koji to čine i koji bi definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici - sve dok to one ne učine.

4. Zahtijeva da Vijeće ministara BiH potvrdi i objavi zvaničnu listu svih država koje još uvijek nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

5. Zahtijeva da se Zakonom o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja Holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti definiše i zabrana djelovanja poslovnih subjekata, banaka, institucija, političkih i drugih organizacija, društava, pojedinaca i medija koji su na bilo koji način finansirani i pomagani od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i koje su negatori genocida.

6. Poziva Predsjedništvo BiH, sve skupštine kantona u Federaciji BiH, kao i entitetske skupštine da se pridruže ovoj inicijativi.

Obrazloženje:

Smatram da pozitivnim izjašnjavanjem o ovih šest tačaka i pridruživanjem ovoj inicijativi, moje kolege zastupnici u ovoj i drugim skupštinama, uključujući Predsjedništvo BiH, kao i šefove stranaka vladajućih koalicija, ne samo da imaju priliku na djelu pokazati i izraziti svoje domoljublje i državničko ponašanje, već i svoju predanost istinskim ljudskim vrijednostima, čime će na adekvatan način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ovu inicijativu sam napisao u decembru 2019. inspirisan inicijativom (deklaracijom) koju je pokrenuo klub SDA u vezi dodjele Nobelove nagrade austrijskom književniku Peter Handke, a koju smo usvojili na 16. Radnoj sjednici 11. Decembra 2019.

Osjetio sam potrebu da se konačno napiše i usvoji deklaracija u kojoj će Kanton Sarajevo, u neku ruku Sarajevo kao glavni grad BiH, jednako, bez pristrasnosti i duplih aršina tretirati sve one koji ignorišu i negiraju genocide, tj. sve one zemlje čije vlade nisu usvojile Deklaraciju o genocidu u Srebrenici, zajedno sa svima onima koji djeluju u Kantonu Sarajevo, a koje vlade tih zemalja finansijski i politički podržavaju.

Važno je da javnost BiH zna o kojim sve zemljama se radi i ko su sve politički i gospodarski eksponenti, partneri i predstavnici tih vlada i vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo, kao i koji sve mediji i politički subjekti su od vladajućih stranaka i vlada zemalja koje nisu usvojile Deklaraciju o genocidu u Srebrenici primali donacije ili finansijsku pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije