Usvojen Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH

0
Radiosarajevo.ba
Usvojen Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH
Foto: Parlament FBiH / Dom naroda

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su jednoglasno usvojili Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Kako je ranije obrazložio predlagač, obrtna djelatnost će imati pravo i na uvoz repromaterijala te na izvoz svojih proizvoda. Drugim riječima, obrtnici će moći samostalno, u svoje ime i za svoj račun, obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika, što dosad nije moglo.

Prednosti najavljenog zakona su skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Pripreme za donošenje ovog zakona počele su još 2015. godine.

Kako je rekao Adis Muhović, izvršni direktor Centra za politike i upravljanje (CPU), najznačajnija unapređenja koja zakon donosi su:

1. Omogućeno je vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnik

. Po prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme (ukinuta je podjela obrta na vezane i posebne obrte)

3. Skraćena je procedura i pojednostavljena registracija obrta

4. Pri registraciji se prikuplja manje papirologije, piše N1.

5. Ograničeno je izvršenje nad imovinom obrtnika

6. Obrtniku je omogućeno obavljati i druge djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnost obuhvaćene rješenjem o obavljanju obrta

7. Omogućeno je fizičkim osobama i penzionerima nediskriminatorno obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije