Ustavni sud odbacio apelacije općina Centar i Stari Grad

0
Piše: F.V
Ustavni sud odbacio apelacije općina Centar i Stari Grad
Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika / Proglašeni novi nacionalni spomenici

Ustavni sud odbacio je kao nedopuštenu apelaciju koju su podnijele Općina Stari Grad Sarajevo i Općina Centar Sarajevo protiv Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine broj 07.2-2.3-81/20-7 od 2. novembra 2020. godine, zbog, kako je navedeno, nenadležnosti Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

Podsjetimo, kako je saopćeno početkom aprila ove godine, Općine Centar Sarajevo i Stari Grad Sarajevo podnijele su apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom.

Te Općine smatraju da je Komisija jednostrano, proizvoljno i bez učešća apelanata, te bez valjanog pravnog osnova donijela Odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom, kojom se uža gradska jezgra općina Centar i Stari Grad proglašava historijskim urbanim krajolikom.

Tvrde da je tom Odlukom predviđeno da o svim zahvatima u ovako širokom prostoru odlučuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, te da za svaki pojedinačni slučaj zahvata u prostoru postoji obaveza pribavljanja mišljenja Komisije o usklađenosti, a sve do donošenja jedinstvenog prostorno-planskog dokumenta za koji nije utvrđen rok donošenja.

Također, utvrđeno je da se svi propisi, razvojno-planski dokumenti i drugi akti, koji su u suprotnosti s Odlukom, stavljaju van snage.

"Shodno navedenom, proizvoljnom i neutemeljenom Odlukom Komisije, potpuno suprotno mandatu i cilju zbog koje je Komisija uspostavljena odredbama Aneksa 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, izvršen je direktan prijenos ustavnih i zakonskih nadležnosti apelanata na veće nivoe vlasti, potpuno ili djelomično ograničeno pravo mirnog uživanja imovine i raspolaganja istom apelanata kao jedinica lokalne samouprave, tako i širokog korpusa fizičkih i pravnih osoba koja su vlasnici dobara u tako širokom prostoru, čime je učinjena gruba povreda prava Ustava BiH i Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i niz zakonskih propisa kojim je zaštićeno pravo na imovinu, odnosno strogo definirani uvjeti pod kojima to pravo može biti ograničeno", navedeno je tada u saopćenju dvije općine.

Ustavni sud u Odluci koju potpisuje predsjednik Zlatko M. Knežević podsjeća na svoju nadležnost iz članka VI/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, prema kojoj Ustavni sud ima prizivnu nadležnost za pitanja iz Ustava koja se pojave na temelju presude bilo kojega drugoga suda u Bosni i Hercegovini.

"Dovodeći u svezu navedeno sa konkretnim predmetom, Ustavni sud ukazuje da, dakle, niti u konkretnomu slučaju, nije nadležan da preispituje odluku Komisije, koje je Komisija uspostavljena Aneksom 8 Općega okvirnoga sporazuma za mir u BiH, budući da i ova institucija vrši svoje funkcije izvan standardne sudske strukture BiH. S obzirom na odluku Ustavnoga suda u ovome predmetu, nije neophodno posebno razmatrati zahtjev apelantica za donošenje privremene mjere", zaključeno je u Odluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije