Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

4
L. M.
Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Klub Srba u Domu naroda PSBiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio apelaciju PDP-a te je donio rješenje kojim je naredio Sudu BiH da poništi svoje nedavne odluke donesene u korist SNSD-a u vezi dodjele četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sudu BiH je naređeno da ponovi postupak, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Ustavni sud BiH je konstatovao da je PDP-u onemogućeno da djelotvorno učestvuje u sudskom postupku odnosno onemogućeno im je pravo na slobodne izbore.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

"Predmet se vraća Sudu BiH koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 3. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i stavovima Ustavnog suda iz obrazloženja ove odluke u vezi primjene navedenog prava.

Nalaže se Sudu BiH da, u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke, u skladu s članom 72. stav (5) Pravila Ustavnog suda BiH, obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke", navedeno je u dijelu odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, dvije liste, prva SNSD-ova, a druga PDP-ova, imale su po 12 glasova. Međutim, Izborna komisija NSRS koja je provodila izbor delegata za Dom naroda proglasila nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a koju je nosio Nenad Vuković.

Nakon proglašavanja tog listića nevažećim, Vuković je pao na jedanaest glasova, dok je Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a ostala na dvanaest glasova.

Venecijanska komisija izdala preporuke: Kako prevazići krizu i probleme u Ustavnom sudu BiH?

Venecijanska komisija izdala preporuke: Kako prevazići krizu i probleme u Ustavnom sudu BiH?

Uslijedila je žalba Centralnoj izbornoj komisiji BiH čiji su članovi po službenoj dužnosti utvrdili da je listić važeći. Nakon toga SNSD je uputio žalbu Sudu BiH. Sud BiH je, potom, uvažio žalbu SNSD-a nalažući CIK-u ponovno odlučivanje.

CIK je, potom, ponovo odlučio da je listić važeći, pisao je ranije portal Istraga. SNSD je opet uputio žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH koje je, na kraju, poništilo odluku CIK-a i naložilo da se donese odluka o poništavanju spornog listića. SNSD je tako dobio četvrtog delegata u Klubu Srba, dok je opozicija ostala na jednom delegatu. 

Potom je PDP uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH žaleći se na odluku Suda BiH koja je prošle sedmice djelimično uvažena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije