Sudije Ustavnog suda BiH upozoravaju na pritiske: "Odluke Suda moraju biti ispoštovane!"

1
L. M.
Sudije Ustavnog suda BiH upozoravaju na pritiske: "Odluke Suda moraju biti ispoštovane!"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Valerija Galić

Sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine održale su press konferenciju o trenutnoj situaciji u Ustavnom sudu.

Predsjednica Suda Valerija Galić kazala je da je Sud tokom prošle godine radio u specifičnim okolnostima, a od novembra je dvojici sudija istekao mandat zbog odlaska u penziju. Njihova mjesta su još uvijek upražnjena.

"Izvršen je pritisak na još jednog kolegu koji je u januaru otišao u prijevremenu penziju. Na ovaj način izvršen je pritisak na Veliko vijeće koje čini šest domaćih sudaca, a za kvorum je potrebno najmanje pet sudaca. U dosadašnjoj praksi je Veliko vijeće odlučivalo u 99 posto predmeta iz apelacijske nadležnosti suda.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Na Plenarnim sjednicama odlučivano je o pitanju ustavnosti. Sada sud može odlučivati samo u plenarnoj sjednici koju čine tri domaća i tri međunarodna suca. Ovakva situacija i posljedice koje će iz nje izaći su vrlo ozbiljne, a nažalost, osjetit će ih građani", kazala je Galić.

Kazala je da nadležne zakonodavne vlasti neimenovanjem sudija onemogućavaju građanima da pred Ustavnim sudom efikasno ostvare svoja prava podnoseći apelacije.

Na jučerašnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o radu Ustavnogsuda za 2023. godinu. 

U ovoj godini Sud je primio više od 1.000 apelacija i šest zahtjeva o ocjeni ustavnosti, a riješeno je 888 predmeta. 

Potpredsjednik Suda Mirsad Ćeman naveo je da je Ustavni sud posebna, zasebna vlast i korektor Ustava BiH.

"Obaveza svih je da poštuju principe Ustava i nezavisnost Suda. U određeno vrijeme bude ponašanja koja dovode u pitanje ustavna načela. To se dešava kada se tijelima izvršne ili zakonodavne vlasti daju neke nadležnosti koje ugrožavaju ovaj princip nezavisnosti i samostalnosti Ustavnog suda. Aktima izvršne vlasti se daju ovlaštenja koja podrazumijevaju kontrolu koja atakuje na nezavisnost Suda", kazao je Ćeman navodeći da revizori svake godine provode izvještaje te da to nije sporno.

Kao primjer pritisaka na Ustavni sud naveo je pitanje interne revizije.

"Sud prati izvršenje svojih odluka. Odluke Ustavnog suda, kada se donesu, moraju biti ispoštovane. Ako se to ne događa, onda imamo 'golo pravo'. Nije dopušteno ukoliko se odluke Ustavnog suda ne provode", potcrtao je Ćeman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije