Crnadak: Milorad Dodik predao apelaciju Ustavnom sudu BiH

0
Radiosarajevo.ba
Crnadak: Milorad Dodik predao apelaciju Ustavnom sudu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Igor Crnadak

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, obratio se danas medijima ispred Palate predsjednika RS-a ističući da se danas navršava osam mjeseci od usvajanja Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, a još uvijek nijedna odluka Ustavnog suda BiH nije odbijena od strane sudova ili bilo koje druge institucije u RS-u, a strane sudije se i dalje nalaze u Ustavnom sudu.

"Opet se pokazuje da je PDP bio u pravu. Apsurd svih apsurda i šlag na tortu svih obmana je informacija koju je nedavno na uvid javnosti dala predsjednica Ustavnog suda BiH, da je prije nekih mjesec dana predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji sjedi u zgradi iza tako što je oteta pobjeda na izborima, predao apelaciju Ustavnom sudu BiH. Da li treba išta više oko ovoga reći? Dakle, predao je apelaciju onom sudu za koji je NSRS usvojila zakon da neće provoditi njegove odluke. Najdirektniji i najteži mogući dokaz koliko se ne poštuju naše institucije, koliko se gazi NSRS i koliko se gazi narod koji je birao ljude u NSRS", rekao je Crnadak.

Kaže da se postavlja pitanje zašto nema zakona o nepokretnoj imovini?

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

"To je još jedno poigravanje. 26. septembra kao grom iz vedra neba čuli smo vijest da SNSD iz hitne procedure povlači ovaj zakon i da će ga na sljedećoj sjednici, nakon dorade, vratiti. Bilo je sjednica, ali baš ta sljedeća sjednica nikada nije došla. Zakona o nepokretnoj imovini RS-a i dalje nema, kao što nema ni odgovora zašto ga nema. Ali ta nepokretna imovina polako nestaje. Ne rasparčavaju je ni OHR, ni američka ambasada, nego SNSD. Imamo primjer Jahorine, gdje su preko 50 duluma zemlje dodijelili jednom od lokalnih funkcionera SNSD", podsjetio je Crnadak.

Govoreći o vanjskoj politici RS-a, rekao je da su RS i njeni funkcioneri u najvećoj međunarodnoj izolaciji od kad RS postoji.

"Nema niko ništa protiv posjeta Rusiji i Bjelorusiji, ali zašto se sada, tri sedmice prije odluka o otvaranju pregovora delegacije RS nisu razmilile po Evropi, jedna u Rim, jedna u Berlin, Pariz, Brisel, da lobiraju za naše interese i nastavak evropskog puta, ako je to i dalje naš cilj? Zašto nije delegacija RS-a bila 26. februara u New Yorku, na zajedničkom podizanju srpske i američke zastave i uspostavljanju Dana prijateljstva srpskog i američkog naroda? Njihova djeca studiraju u NATO zemljama, a oni tamo idu u šoping, na ljetovanja, zimovanja, dok ovdje prave cirkus. Je li to fer prema našem narodu?", pita Crnadak.

Milorad Dodik koristi i BHRT da vrijeđa Murphyja, Schmidta i Reillyja: "Smutljivci"

Milorad Dodik koristi i BHRT da vrijeđa Murphyja, Schmidta i Reillyja: "Smutljivci"

Kaže da je nejasno zašto se Dodik nije sastao sa predsjednikom Crne Gore.

"Zašto je SNSD u samo predvečerje njegovog odlaska u Podgoricu brutalno napao premijera Crne Gore? Zašto Milanović, koji Srbe naziva šakom jada, može da dođe u Drventu i odlikuje ustaše koje su ubijale našu djecu i civile, a ne može se obaviti jedan protokolarni razgovor sa predsjednikom Crne Gore? Koja je korist od napada na funkcionere Crne Gore? Dobro je što se odvijaju posjete u regionu, ali RS mora biti faktor stabilnosti i mira, a ne stalno da prave neke probleme", rekao je Crnadak.ž

Mišljenja je da je svaki novi dan koalicije SNSD-HDZ-Trojka novi dan podjela, političkog ektremizma i dodatnih problema, te da ta ekipa nema kapacitet da bilo šta dobro uradi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije