Igor Crnadak otkrio: 'Šta su dogovorili Milorad Dodik i Christian Schmidt?'

7
Radiosarajevo.ba
Igor Crnadak otkrio: 'Šta su dogovorili Milorad Dodik i Christian Schmidt?'
Foto: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik, Igor Crnadak, Christian Schmidt

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i šef Kluba zastupnika te stranke u Narodnoj skupštini RS-a, kao što je najavio u srijedu uvečer, 15. novembra, u četvrtak, 16. novembra, objavio je "najvažnije elemente dogovora visokog predstavnika Christiana Schmidta i predsjednika RS-a Milorada Dodika".

Ovo je, kako je rekao Igor Crnadak, uradio jer se Milorad Dodik nije oglasio, iako je u Banjoj Luci tokom dana predsjednik RS demantirao da je imao susret sa Christianom Schmidtom.

Objavu koju je Igor Crnadak objavio na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

MUP se oglasio o otmici na Ilidži: Oteli muškarca na kružnom toku, pokušali bježati od policije...

MUP se oglasio o otmici na Ilidži: Oteli muškarca na kružnom toku, pokušali bježati od policije...

"Informacije poput ove, koju sam nedavno dobio, inače ne puštam u javnost. Međutim, za razliku od brojnih drugih, ova informacija nije paušalna, sastoji se od konkretnih stvari, provjerljivih u veoma kratkom roku.

Zato sam odlučio da javno objavim glavne elemente dogovora Dodik-Schmidt, onako kako sam ih dobio:

1. Dodik i SNSD će postepeno ublažiti retoriku i započeti "otopljavanje" atmosfere u Republici Srpskoj prema Schmidtu.

U tom cilju Schmidt će gostovati na RTRS-u, što je već realizovano.

2. Funkcioneri SNSD-a će serijom izjava stvarati ambijent da je Schmidt realnost koja se mora uvažiti, što je već započelo izjavom Srđana Mazalice da "ne priznajemo Schmidta, ali se ne možemo boriti protiv nečega što je faktičko stanje". Na taj način funkcioneri SNSD-a će kontinuirano, iz dana u dan, privikavati javnost u Republici Srpskoj na "novu realnost", kako iznenadno priznavanje i prihvatanje Schmidta ne bi izazvalo šok i uznemirenost u Republici Srpskoj.

ŠTA SU DOGOVORILI ŠMIT I DODIK? Informacije poput ove, koju sam nedavno dobio, inače ne puštam u javnost. Međutim, za...

Posted by Igor Crnadak on Thursday, November 16, 2023

3. Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je Vlada Republike Srpske povukla sa dnevnog reda pretposljednje sjednice Narodne skupštine, neće biti vraćen u proceduru i neće biti usvojen.

4. Dodik je dobio obećanje da neće biti presuđen u procesu koji se vodi protiv njega, odnosno da mu neće biti izrečena mjera zabrane političkog djelovanja.

5. Dogovoreno je da neće biti tehničkih izmjena izbornih pravila do kraja godine, odnosno uvođenja skenera i drugih predloženih mjera za obezbjeđivanje poštenih izbora, čime će se SNSD-u omogućiti da i dalje manipuliše izbornom voljom građana", napisao je Igor Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije