Nove sankcije za Dodikove satelite: Na crnoj listi SAD-a i Petar Đokić, Duško Perović te Savo Tigar

3
Radiosarajevo.ba
Nove sankcije za Dodikove satelite: Na crnoj listi SAD-a i Petar Đokić, Duško Perović te Savo Tigar
Foto: Nezavisne novine / Petar Đokić

Američko Ministarstvo finansija, preciznije njihov Ured za kontrolu inostrane imovine (OFAC), danas je pod sankcije stavio pojedince i pojedine subjekte i kompanije u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14033 koja se odnosi na zapadni Balkan. 

"Rusija je nastavila koristiti svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu kako bi spriječila integraciju regije u međunarodne institucije i organizacije, kao i iskoristila ključne jurisdikcije za olakšavanje svojih agresivnih destabilizirajućih aktivnosti", izjavio je podtajnik Ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. .Nelson, te dodao: "Današnja akcija predstavlja kontinuirane napore vlade u promociji mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana."

Što se tiče Bosne i Hercegovine, sankcije su određene za tri osobe, a riječ je o ministru industrije, energetike i rudarstva entiteta RS Petru Đokiću, zatim članu Dodikovog SNSD-a Savi Cvijetinoviću zvanom Tigar, a na listi je i Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi.

Meteorolozi objavili prognozu do subote: Kiša, pljuskovi pa sunčani dani

Meteorolozi objavili prognozu do subote: Kiša, pljuskovi pa sunčani dani

Sankcije: Petar Đokić

"Petar Đokić (Đokić) trenutno je ministar industrije, energetike i rudarstva RS. Đokić je 2017. s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike potpisao ugovor o izgradnji plinovoda iz Hrvatske do rafinerije Bosanski Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS-u. Sklapanje takvog sporazuma prijetnja je provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Sankcioniranjem Đokića šalje se jasan signal da SAD neće tolerirati antidejtonsko ponašanje.

Đokić je na listi jer što je odgovoran ili saučesnik u, ili je izravno ili neizravno uključen u, kršenje ili čin koji je opstruirao ili prijetio provedbi bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, suradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano uz Zapadni Balkan", saopćio je OFAC.

Sankcije: Savo Cvijetinović zvani Tigar 

"Savo Cvijetinović [zvani Tigar iz Bijeljine] je član Izvršnog odbora političke stranke predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). On je također predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS-u, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije i bivšeg zapovjednika komponente zračnog transporta ruske vojske. BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH.

Cvijetinović je na listi za to što je bio ili je bio čelnik, dužnosnik, viši izvršni dužnosnik ili član upravnog odbora BN Inžinjeringa, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani", otkriva OPAC.

Sankcije: Duško Perović

"Duško Perović je dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, Rusija. Perović je bio sastavni dio dogovaranja interakcija između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih dužnosnika. Tačnije, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Perović je također bio posrednik između Dodikove vlade RS i istaknutog ruskog milijardera. Unatoč tome što je bio zaposlenik Vlade RS-a, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove firme u isto vrijeme dok je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla s Vladom RS-a. Perović je također imao udjele u najmanje jednom od milijarderovih offshore entiteta.

Perović je na listi jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Milorada Dodika, osobe čija su imovina i imovinski interesi blokirani temeljem E.O. 14033", ističu iz OFAC-a.

Podsjetimo, SAD su 5. januara 2022. godine i Dodika stavili na crnu listu istaknuvši ga za odgovornost ili saučesništvo u, ili izravno ili neizravno sudjelovanje u kršenju ili činu koji je ometao ili prijetio provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i za odgovornost ili suučesništvo u , ili izravno ili neizravno uključeni u korupciju vezanu uz zapadni Balkan. Dodik je pod sankcijama i odlukom od 17. jula 2017. zbog opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije